Düz ve zigzaglı emici plaka yüzeyine sahip farklı iki hava akışkanlı güneş kollektörü tasarımlarının deneysel olarak incelenmesi ve performanslarının kıyaslanması
Performance comparative and experimental invastigation on the two different solar air collector have flate plate and zigzagged absorber surface
- Tez No: 199793
- Danışmanlar: PROF.DR. ETEM SAİT ÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Teknik Eğitim, Mechanical Engineering, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Güneş enerjisi, Havalı Kollektör, Emici Plaka, Verim
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Yapılan tez çalışmasında, enerjinin gerekliliğine değinilerek, güneş enerjisinin önemi veuygulama alanları açıklanmıştır. Farklı tasarımlarla günümüzde yer bulan güneşkolektörlerinde temel amaç, en yüksek performansın sağlanması yönündedir. Bu amaçdoğrultusunda, özellikle 21. yüzyılın ilk yarısında yapılan çalışmalar, ivme kazanmıştır.Bu araştırmada, yapılan literatür çalışmaları ışığında Model I (zigzaglı emici yüzeye sahip)ve Model II (düz emici yüzeye sahip) olarak adlandırılan iki farklı havalı tip güneşkolektörü tasarlanmıştır.malatı yapılan kolektörler ile seraların ve binaların ısıtma havasının temini, tarımsalürünlerin kurutulması düşünülerek, kolektörlerden elde edilen enerjinin depolardaki suyaaktarılması suretiyle maksimum performansı veren kolektör tipinin bulunmasıhedeflenmiştir. Deneyler sırasında her iki kollektördeki hava giriş-çıkış sıcaklıkları,depolardaki su sıcaklıkları, ortam sıcaklığı, rüzgâr hızı ve ışınım şiddeti ölçülerek nümerikbulgular neticesinde kolektörlere ait verim eğrileri çıkartılmıştır. Sonuç olarak Model II tipkolektör istenen amacı gerçekleştirmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the importance of solar energy and implementation areas have beenexplained with subject to necessity of energy. The main objective of solar collectors, whichare in various design nowadays, is to provide the maximum performance. Through thisobjective, the studies have accelerated mainly since the first half of 21 th. century.In the research, based on literature survey, two different solar air collectors have beeendesigned and produced. These are Model I and Model II collectors: zigzagged absorbersurface type and flat absorber surface type respectively.Providing heating air for greenhouse and buildings and drying agricultural crops with thecollectors produced are assumed. Hence, the aim is to determine the collector type givingthe maximum performance on which the energy is used heating the water in tanks. Duringthe experiments, the inlet and outlet air temparatures of the collectors, water temparaturesin tanks, ambient temparature, wind velocity and solar radiation density have beenmeasured. The performance curves have been drown with respect to the numericalfindings. As a result, the type of Model II has been selected as the desired one.Key Words : Solar Energy, Solar Air Collector, Absorber Plate, Performance