Karma yemlerde bulunan ağır metallerin mevcut durumu ve hayvan besleme üzerine etkileri
Present situation of heavy metals in compaund feed and it's effects on animal breeding
- Tez No: 199816
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMAL POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ağır metal, makro elementler, mikro elementler, Heavy metal, macro elements, micro elements
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Günümüzde bilinçsizce kullanılan tarımasl ilaçlar, kimyasallar, gübreler, oluşan çevrekirliliği, tarımsal ürünlerde, yem bitkilerinde, kalıntı bırakmakta, kalıntı miktarları belirli standartdeğerlerin üzerine çıktığında bu ürünlerden oluşan hayvan yemlerinde birikmekte ve hayvansağlığını tehlikeye sokabilmektedir.Karma yemlerde belirli sınırların üzerinde bulunan kalıntı miktarının makro, mikroelementler ve ağır metallerin birikimi ile bu yemler ile beslenen hayvanlarda toksit etkilersonucunda zincirleme başlayacak olan metabolik rahatsızlıklar, hayvansal ürünlerin kalitesinindüşmesi, üreticinin sosyo ekonomik anlamda etkilenmesi ve insan gıdası olarak tüketildiğindeistenmeyen durumlara neden olabilir.Bu çalışmada, sığır besi, sığır süt, kuzu büyütme karma yemlerinde bulunan mevcut ağırmetal ve makro- mikro element varlıkları yapılan kimyasal analizler tespit edilmiş analizneticeleri teşhis limit sınırları ile karşılaştırılmıştır. Element ve ağır metallerin belirlenenlimitlerin üzerinde tüketilmesi durulması hoşgörü ile zehirli etkinlik sınırlarında herhangi birzehirlilik etkinliğinin ortaya çıkıp çıkmayacağı elementten elemente değişmektedir.Besleme sonrası hayvan sağlığına etkileri; bileşik formuna, yemin besin madde içeriğinediğer iz elementler ile gereksinmenin karşılanma düzeyine hayvan türü ve ırkına, o yaşa, içindebulunan verim dönemine ve sağlık durumuna gereksinme üzerindeki tüketim miktarı, süresi ileorganizmanın hoşgörü yeteneğine bağlı olarak önemli bir değişim göstermektedir.
Özet (Çeviri)
the present time, agricultural medicines, chemistries, fertilizers that are used unconsciouslyand environmental pollution leave ruins in agricultural products and in feed plants. when theruins come up to certain standard values, they accumulate in animal feed formed of thoseproducts and can distress animal health.With the accumulations of ruin portions that exist in compound feed over certain limits, macroand micro components and heavy metals with the toxic effect in the animals which are fed withthose feeds may cause to metabolic diseases, drop in quality of animal products, being influencedof producer in the aspect of socio economy and undesirable situations when it is used up humannourishment.In the study, the assets of heavy metal, macro-micro components are determined with thechemical analyses and analyse results are compared with the diagnosis limits. In the situation ofusing up of clue metals and heavy metals over determined limits, in differs from element toelement whether a virulence activity will appear or not between tolerance and poisonous activitylimits.The efects to animal health after feeding changes in connction with composive from, the contentof nutritional value of feed, the level of meeting of requirement with other clue elements, animalspecies and race, age, efficiency term and health, the quantity and time of use up over the needand with the tolerance of its organism.