Konya ilinin (merkez) atmosferik polenlerinin incelenmesi
The analysis of Konya province's of airborne pollens
- Tez No: 199841
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET TEMEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Polen, polen takvimi, Konyai, Pollen, Pollen calender, Konyaii
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZETYÜKSEK LİSANSKONYA İLİNİN(MERKEZ)ATMOSFERİK POLENLERİNİN İNCELENMESİErkan TORAMANAfyon Kocatepe ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBiyoloji Anabilim DalıDanışman: Yrd.Doç. Dr. Mehmet TEMELBu çalışmada, Ocak 2005- Ocak 2006 tarihleri arasında, Konya atmosferindeki polenyoğunluğu ve çeşidi, gravimetrik yöntem ile belirlenmiştir. Bir yıllık süre içerisinde,Konya Alaattin tepesi civarında bir apartmanın çatısına yerleştirilen Durhamaraçlarındaki gliserin-jelatin sürülmüş lamlar, haftada bir defa değiştirilmiş ve toplananpreparatlar incelenmiştir. İnceleme sonucunda 30 taksona ait polen belirlenmiştir.Bunlardan 19 tanesi odunsu bitkilere, 11 tanesi ise otsu bitkilere ait polenlerdir.Taksona ait polenlerin Konya atmosferinde cm2'ye düşen haftalık, aylık miktarlarıçizelge ve grafikler şeklinde verilmiştir. Ayrıca, cm2'ye düşen haftalık polen miktarlarıkullanılarak Konya ilinin yıllık polen takvimi de hazırlanmıştır.Sonuç olarak, bir yıllık sürede 2005 yılında cm2'ye düşen polen miktarı 4420'dir.Polenlerin % 83,64'ü odunsu bitkilere, % 16,15'i otsu bitkilere, % 0,20'i isetanımlanamayan bitkilere aittir. aittir. Atmosferde polenlerine en çok rastlanan odunsubitkilere ait taksonlar sırasıyla; Pinus sp., Fraxinus sp., Cupressaceae, Ailanthus sp.,Platanus sp., Populus sp., otsu bitkilere ait taksonlar ise Chenopodiaceae/Amaranthaceae, Leguminosae, Gramineae ve Urticaceae familyalarına aittir.2007, 62 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMs. ScTHE ANALYSIS OF KONYA PROVINCE?S AIRBORNE POLLENSErkan TORAMANAfyon Kocatepe UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of BiologySupervisor: Assist. Prof. Dr. Mehmet TEMELIn this study, the pollen concentration and diversity in the atmosphere of Konyaprovince is determined by gravimetric method between January 2005 and January2006. During one year, the specimens with glicerin-gelatine in Durham apparatus wereplaced on the roof of an appartment in Alaaddin Hill. They were changed once in aweek and studied on them. Pollen grains of 30 taxa were identified. 19 of them arebelong to arboreal plants, and 11 of them are belong to non-arboreal plants. Theamounts of pollens in cm2 were given in tables and graphs as weekly, monthly. Alsothe pollen calender of Konya province was prepared by using the number of pollengrains falling on cm2 in a week.As a result, the amount of pollen grains were 4420 during 2005. 83,64 % of them arein arboreal plants, 16,15 % in non- arboreal plants and 0,20 % in unidentified plantpollens. Pinus sp., Fraxinus sp., Cupressaceae, Ailanthus sp., Platanus sp., andPopulus sp. in arboreal plants and Chenopodiaceae / Amaranthaceae, Leguminosae,Gramineae, and Urticaceae in non- arboreal plants are mostly found.2007, 62 pages