Büyük Melen havzasının su kalitesinin belirlenmesi
The determination of Büyük Melen basin's water quality
  1. Tez No: 199912
  2. Yazar: SELEN ŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ŞENGÖRÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Büyük Melen Havzası, su kalitesi
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 263
Özet
Çalışma alanımız olan Büyük Melen Havzası, Düzce sınırları içerisindebulunmaktadır. Havza; Yığılca İlçe'sinden gelen Küçük Melen Çayı, Bolu Dağı'ndandoğup Kaynaşlı ve Düzce'den geçen Asar Suyu, Düzce Ovası'nın güneyinden gelenUğur Suyu ve Gölyaka İlçesi'nin güneybatısından gelen Aksu Çayı'nın; Efteni Gölümevkiinde birleşerek, Büyük Melen Çayı olarak çıkmasıyla oluşmaktadır.Havzaki akarsular; sanayi yoğunluğu, alt yapı yetersizliği, düzensiz kentleşme, katıatıkların düzensiz depolanması, atmosferik emisyonlar, tarımsal gübreleme veilaçlama gibi etkiler nedeniyle yoğun bir kirlilik problemiyle karşı karşıyadır.Kirliliğin en yoğun olarak görüldüğü akarsular ise; Küçük Melen Çayı, Asar Suyu veBüyük Melen Çayı'dır.Bu çalışmada; Büyük Melen Havzası'ndaki akarsuları etkileyen önemli kirleticikaynaklar tespit edilmiş; akarsular üzerinde kirletici kaynaklara bağlı olarak 6 farklınumune alma noktası (2 nokta Büyük Melen üzerinde, 3 nokta Küçük Melenüzerinde, 1 nokta Asar Suyu üzerinde) belirlenmiştir. Nehirler üzerinde belirlenennoktalardan, Kasım 2005 ve Eylül 2006 tarihleri arasında ikişer aylık periyotlarla sunumuneleri alınmış ve SKKY Tablo 1'de yer alan parametrelerden bazılarınınanalizleri yapılmıştır. Elde edilen analiz sonuçları grafiksel olarak gösterilerek,akarsuların su kalitesi belirlenmiştir. Sonuç olarak, bu akarsularda su kalitesininkorunması ve kontrolü için gerekli olan önlemler ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The Great Melen Basin is located in the boundaries of Düzce. This Basin is formedaround Efteni Lake by the combination of the Small Melen Creek from YığılcaVillage, Asar Water which originates from Bolu Mountain and passes throughKaynaşlı and Düzce, Uğur Water from The South of Düzce Plain and Aksu Streamfrom the southwest of Gölkaya Village naming as Great Melen Stream.The streams in basin are faced with pollution problem because of intensive industry,insufficient substructure, improper urbanization, savage storage of garbage,atmospheric emmissions, agricultural fertilizers and pesticides. The pollution isintense especially in Small Melen Stream, Asar Water and Great Melen Stream.In this study, the sources of pollution in the streams of the Great Melen Basin areanalysed. According to the sources of pollution over the rivers, 6 different points forsampling the river water are defined on these rivers ( 2 points on Great MelenStream, 3 points on Small Melen Stream, one point on Asar Water). From November2005 to September 2006, water samples taken from these points every two monthsand analysed using some of the parameters that are illustrated in SKKY Table 1. Theresults of the analysis are demonstrated graphically and the quality of water wasdetermined. As a result, the precautions for preserving and control of water qualityare designated.Key words ;Great Melen Basin, quality of water.