Tunca nehri fitoplanktonu ve su kalitesi ile olan ilişkilerinin incelenmesi
An Investigation on Tundza river phytoplancton and their relationships with water quality
  1. Tez No: 136492
  2. Yazar: BURAK ÖTERLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TİMUR KIRGIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Planktonik Algler, Tunca Nehri, Biyomas, Nehir Yönetimi, Planctonic Algae, Tundza River, Biomass, River Management. m
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Tunca Nehri planktonik alg biyomasının mevsimsel değişimi ve bu değişimi etkileyen bazı fızikokimyasal parametreler ile su kalitesi parametrelerinden koliform bakteriler Haziran 2002-Haziran 2003 tarihleri arasında seçilen beş istasyonda incelendi. Araştırma süresince nehir suyunda tespit edilen 146 taksondan 81 tanesi Chlorophyta'ya, 45 tanesi Bacillariophyta'ya, 13 tanesi Euglenophyta'ya ve 7 tanesi de Cyanopyhta'ya ait türlerden oluşmuştur. Ortalama planktonik alg biyoması 1663 u.gr/1 olarak saptanmış ve Bacillariopyhta %69.85 ile baskın grubu oluştururken %23 ile Chloropyta ikinci derecede baskın grup olarak tespit edilmiştir. Diğer gruplar ise daha düşük oranlarda temsil edilmişlerdir. Bacillariopyhta' dan Cyclotella meneghiniana (Kütz.), Melosıra varians (Agardh), Synedra ulna (Ehr.), Pediastrum duplex (Meyen), Scenedesmns quadricauda (Hod.) ve Coelastrum sp. florada baskın taksonlan oluşturdu. Araştırma periyodu içinde biyomasın istasyonlara ve aylara göre değişimi büyük farklılıklar göstermiştir. En yüksek biyomas değeri 5 Ağustos 2002 tarihinde yapılan örneklemede 10462 jj.g/1 ile 3. istasyonda ve en düşük biyomas değeri de 30 Ocak 2003 'te 242 u.g/1 ile 2. istasyonda kaydedildi. Nehire fosfor, azot ve diğer besin tuzlarının girişi genel olarak tarımsal alanlardan ve yerleşim alanlarından gelen atık sulardan kaynaklanmaktadır. Atıkların neden olabileceği olası istenmeyen etkilerin önüne geçebilmek ve Tunca havzasının su kalitesinin gelişimi için sınır ötesi nehir yönetimine ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Seasonal variations in planctonic algal biomass, some physiochemical parameters affecting this variation and coliform bacteria in relation to water quality were examined in five stations in Tundza River between June- 2002 and June- 2003. During the whole research, 146 taxa were determined in the river water and of these 81 were comprised of Chlorophyta, 45 of Bacillariophyta, 13 of Euglenophyta and 7 of Cyanophyta. Mean planctonic algal biomass were found to be 1 663 ugr/1 with the dominant group Bacillariophyta with %69.85 followed by Chlorophyta with %23. Other groups were represented with lower rates. Cyclotella meneghiniana (Kütz.), Melosira varians (Agardh), Synedra ulna (Ehr), Pediastrum duplex (Meyen), Scenedesmus quadricuda (Hod.) and Coelastrum sp. (all members of Bacillariophyta) were the dominant taxa found in the study. Great variations were found regarding biomass with respect to stations and months. While highest biomass value was measured as 10462 ugr/1 in the third station on the 5th of August, lowest value was measured as 242 ugr/1 in the second station on the 30th of January. Decharges of phosphate, nitrogen and other nutrients into the river commonly originate from waste waters of agricultural and urban areas. Transboundary river managements are needed to prevent the probable undesirable effects of wastes and for development of water quality of Tundza basin.