Görüntü steganografide kullanılan yeni metodlar ve bu metodların güvenilirlikleri
The new methods used in image steganography and their reliability
- Tez No: 199963
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ERCAN BULUŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Bilgi Gizleme, Steganografi, Görüntü Steganografi, Son BiteEkleme Yöntemi, Steganaliz, Information Hiding, Steganography, Image Steganography, LeastSignificant Bit Insertion Method, SteganalysisYear: 2007Page: 106
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Doktora TeziTrakya Üniversitesi Fen Bilimleri EnstitüsüBilgisayar Mühendisliği BölümüÖZETBu tez bilgi gizlemenin önemli bir alt dalı olan steganografi ile ilgilidir. Tezinamacı, görüntü dosyaları içerisine bilgi gizlemek için kullanılan steganografikmetotların incelenmesi ve bu yöntemlerin güvenilirliklerinin ölçülmesidir. Bu amaçdoğrultusunda görüntü steganografide kullanılan yöntemler ayrıntılı bir biçimdeincelenmiş ve yaygın olarak kullanılan Son Bite Ekleme Yöntemine göre sayısal resminiçerisine sıralı bir şekilde bilgi gizleyen bir uygulama geliştirilmiştir. Bu uygulama,steganografik sistem değerlendirme kriterleri olan taşıyıcıdaki değişim, kapasite vedayanıklılık ölçütlerine göre değerlendirilmiştir. Uygulamanın dayanıklılık kriterinegöre test edilebilmesi amacıyla bir steganaliz uygulaması geliştirilerek programıngüvenilirliği incelenmiştir.Tezin ilk bölümünü olan giriş bölümünde bilgi gizleme kavramı açıklanmış;kullanıldığı alanlar, kullanım amaçları ve alt alanları ayrıntılı bir şekilde anlatılmıştır.İkinci bölümde bilgi gizlemenin önemli bir alt disiplini olan steganografi konusuincelenmiş; tanımı, tarihçesi ve metin, görüntü ve ses dosyaları üzerinde kullanımyöntemleri açıklanmıştır.Üçüncü bölümde öncelikle, sayısal ortamda bulunan görüntü dosyalarınınözellikleri açıklanmış ve görüntü dosyalarına veri gizleyebilmek için kullanılansteganografik yöntemler anlatılmıştır.Dördüncü bölümde görüntü dosyaları içerisine bilgi gizlemek için yaygın olarakkullanılan Son Bite Ekleme metoduna göre çalışan algoritmalar ve programlaranlatılmıştır.Beşinci bölümde bir steganografik sistemin değerlendirilmesi için gereklikriterler anlatılmış ve bir resmin içinde bilgi olup olmadığını anlamak için kullanılansteganaliz yöntemleri incelenmiştir.Son bölüm olan altıncı bölümde ise Sıralı LSB yöntemine göre çalışanStego_LSB isimli bir uygulama geliştirilmiştir. Ayrıca bu programın steganografiksistemin değerlendirme kriterlerine göre incelenebilmesi için de, iki steganalizyöntemini kullanarak işlem yapabilen bir uygulama geliştirilmiştir. Stego_LSB isimliprogram taşıyıcıdaki değişim, kapasite ve dayanıklılık ölçütlerine göre değerlendirilerekgüvenilirliği incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Doctorate ThesisTrakya University Graduate School ofNatural and Applied SciencesDepartment of Computer EngineeringABSTRACTThis thesis is related with one of the important branch of information hidingtechnique known as Steganography. The aim of the thesis to examine steganographictechniques used for hiding information on image files and to measure reliability of thesetechniques. To realize our aim, we examined the techniques used in hiding informationon image files in detail. Moreover, we developed an application hiding information inarranged order on images according to commonly used LSB method. This application isevaluated according to the evaluation criteria in steganographic systems like change oncover object, capacity and robustness. To test our application according to therobustness criterion, we developed a steganalysis application to examine the reliabilityof our computer program.In the first chapter of the thesis being introductory chapter we examined theconcept of hiding information , the fields in hiding information that are used, the aim ofusage of information hiding techniques and sub categories of information hidingtechniques in detail.In the second chapter, steganography which is sub discipline of informationhiding is examined in the following subjects: introduction, history and the usagemethods on text, image and audio files.In the third chapter, the properties of digital image files are explained andSteganographic methods that are used to hide information are discussed.In the fourth chapter, algorithms and computer programs which use LSB methodas an information hiding technique are discussed.In the fifth chapter, necessary criteria for the evaluation of steganographicsystems are discussed and steganalysis methods to discover information whether it is onimage or not are examined.In the last chapter, an application (a computer program), called Stego-LSB,which use LSB method to hide information in arranged order is developed. In addition,an application for the two steganalysis method to examine this computer programaccording to steganographic system criteria is developed. Moreover, the reliability ofthe Stego-LSB program is examined according to the change on cover object, capacityand security criteria.