İplik bobininin kurutulmasının teorik incelenmesi
Theoretical investigation of drying of yarn bobbin
  1. Tez No: 199973
  2. Yazar: UĞUR AKYOL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET CİHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kurutma, İplik Bobini, Yün, İnvers Metot, Sonlu Farklar, Termofiziksel Özellikler.iii, Drying, Textile bobbin, Wool, Inverse method, Finite difference, Thermophysical properties.iv
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZETDoktora Teziİplik Bobininin Kurutulmasının Teorik İncelenmesiT.C.Trakya ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüMakina Mühendisliği Ana Bilim DalıKurutma işlemi, tekstil endüstrisinde çoğu boyama ve/veya terbiye işlemlerindensonra yüksek miktarda enerji gerektiren, pahalı ve zaman alıcı bir prosestir. Minimumenerji tüketimi ile malzemelerin kalitesini ve yapısını bozmadan, kuruma süresini en azaindirecek şekilde kuruma proseslerinin tasarlanması ve bu doğrultuda kurutmametotlarının geliştirilmesi büyük önem taşımaktadır. Tekstil malzemelerininkurutulması işleminde, ısı ve kütle transferi için oluşturulan modeller bu tip endüstriyelproseslerin optimizasyonu için oldukça önemlidir.Bu çalışmada, boyanmış iplik bobinlerinin sıcak hava ile kurutulması işlemine aitteorik bir çalışma yapılmıştır. İplik bobininin kurutulması prosesi için ortaya konulanmatematiksel modele ait problemin çözümüne geçmeden önce, çözüm hassaslığına tesiredebilecek bazı faktörleri incelemek amacıyla bir invers ısı transferi problemiçözülmüştür. Daha sonra kurutulan yün iplik bobini için literatürden alınan deneyselsonuçlar kullanılarak, sonlu farklar şemasının kullanıldığı doğrudan yöntemle invers(ters) ısı transferi problemi çözülmüş, böylece iplik bobininin termofiziksel özellikleribelirlenmiştir. İnvers problemin çözümü sonucu belirlenen termofiziksel özelliklerindoğruluğu ise elde edilen model sıcakları ile kontrol edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDoctor of Philosophy DissertationTheoretical investigation for drying of yarn bobbinsTrakya UniversityInstitute of Natural and Applied SciencesMechanical Engineering Main Science DepartmentDrying is a time consuming, energy intensive and expensive process required aftermost dyeing or/and finishing process in textile industry. It is important to developdrying methods for designing the drying process to preserve the quality of the productsand shorten the drying time with minimum energy consumption. Accurate modelsdeveloped for heat and mass transfer in drying process of textile materials are importantfor optimizing the industrial processes.In this study, a theoretical study was performed to investigate drying of dyedtextile bobbins. Before solving the problem for model of the drying process, an inverseheat transfer problem was solved to examine the influence of some factors which caneffect the solution sensitivity. Then, in order to determine thermophysical properties fora hot air drying of a wool yarn bobbin, an inverse heat transfer problem was solved byusing experimental temperature data taken from literature. For this aim the directmethod with the finite difference scheme were used. For the verification ofthermophysical properties, model temperatures were used.