Kentsel alanlarda görsel kirlilik: Tekirdağ örneği
Visual pollution in urban areas: Tekirdağ case
  1. Tez No: 199974
  2. Yazar: TÜLÜN PAŞALIOĞLU ÖZER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ELİF EBRU ŞİŞMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Tekirdağ, Kentsel Alanlar, Görsel Kirlilik, Donatı Elemanları, Standartlar, Tekirdağ, Urban Areas, Visual Pollution, Urban Furniture, Standards
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
ÖZETYÜKSEK L SANS TEZKENTSEL ALANLARDA GÖRSEL K RL L K: TEK RDAĞ ÖRNEĞTülün PAŞALIOĞLU ÖZERTrakya ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüPeyzaj Mimarlığı Anabilim DalıDanışman: Yard. Doç. Dr. Elif Ebru Ş ŞMAN2007Kent; çok amaçlı olarak sürekli gelişme süreci içerisinde bulunan, birçok fonksiyonuberaberinde taşıyan, formu zaman ve mekan içinde değişik ivmelerle değişen birorganizasyondur. Kent insanı da, yaşamının her bölümünde kentsel mekanlarıkullanmak zorundadır. nsanların bu kentsel mekanları en iyi şekilde kullanabilmesi,ancak estetik ve fonksiyonel olarak uygun ve yeterli donatı elemanlarının varlığı vedoğru planlamalarla mümkündür. Ancak günümüzde kentlerde her yönden kullanışlı,görsel açıdan estetik elemanları görmek neredeyse imkansızdır. Gelişigüzel kullanılandonatı elemanları, belli ilkeleri taşımayan planlamalar ve standartların dışında yapılanuygulamalar, işlevsellikten öte bir görsel kirlilik oluşturmaktadır.Bu çalışmanın amacı, Tekirdağ kent merkezi örneğinde kullanılan donatı elemanları,kentsel kullanımlar ve genel görünümün kentsel doku içerisinde incelenmesi, var olangörsel kirliliğin saptanması ve olması gerekenlerin standartlar bazında değerlendirilerekortaya konulmasıdır. Tekirdağ kent merkezi örneğinde yapılan bu araştırma ile yanlışkullanımların ve görsel kirlilik yaratan elemanların belirlenmesi, yeni yapılacakçalışmalara, kullanılacak materyal ve donatı elemanlarına en azından farklı bir bakışaçısı getirilecektir. Bu araştırma, aynı zamanda diğer kent merkezleri için de örnekalınabilecek bir çalışmadır. Araştırma sonucunda alana ilişkin gereksinimler ortayakonulmuş ve çözüm önerileri getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYTHESIS OF MASTERVISUAL POLLUTION IN URBAN AREAS: TEK RDAĞ CASEThe University of TrakyaGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Landscape ArchitectureAdvisor: Assist. Prof. Dr. Elif Ebru Ş ŞMAN2007The city is an ongoing developing organization with many functions, its form changesin time and in place with different accelerations. People living in cities oblige to use theurban areas. Satisfactory use of the urban areas by the citizens is possible only with theexistence of adequate, aesthetic and functional city furniture and suitable planning.However, today, in urban areas, it is impossible to see useful and esthetic elements.Indiscriminate use of the urban furniture plans without particular principles andpracticals without standarts cause visual pollution.The aim of this study is; to make the survey of urban furniture of the Tekirdağ citycenter, general view in the urban tissue and the urban uses; to determine the visualpollution and examine in accordance with the standards. To determinate the mistakesand visual pollution be appeard in the city center will be a new point of view for theissue. At the same time, this research will be an example for the other city centers. As aresult, the needs of the area in the frame of the subject are determined and someproposals are given.