Kent estetiği açısından açık hava reklamcılığı
Outdoor advertising from the point of city aesthetics
  1. Tez No: 601315
  2. Yazar: CUMALİ BAKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ECE ÇALIŞ ZEĞEREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Reklamcılık, Fine Arts, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Açık Hava Reklamları, Kent Estetiği, İletişim, Reklam, Outdoor Advertising, City Aesthetics, Comunication, Advertising
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Kentsel yaşam içerisinde önemli bir iletişim ve reklam mecrası olan açık hava reklamları; insanlara sunduğu iletişim ortamının yanısıra kentlerin görsel kimliğini de oluşturan birer gösterge konumundadır. Bununla birlikte, çeşitli iş ve hizmet sektörlerinin tüketicileri ile iletişim sağlamaya yarayan kamusal tüm alanlarımızın özgün birer nesnesi olması bakımından insanların yararlanabileceği en önemli araçlardan biridir. Ayrıca açık hava reklamları kentsel kültüre katkı sağlaması açısından da önem taşımaktadır. Tüm bu olumlu niteliklerinin yanında açık hava reklamlarının kentlerde görsel kirliliği yansıtan örnekleri de vardır. Bulundukları mekanlar, yapılar ve çevre ile ilişkileri ele alındığında tasarı, şekil ve renkleriyle kentte yaşayan insanları, olumsuz uyarıcı olarak da yaşam biçimlerini etkileyebilmektedir. Bu çalışmada; kent estetiğini esas almak koşuluyla açık hava reklamlarının çevre ve mimari yapılarla olan uyumsuzlukları, kamusal alanlarda neden oldukları görsel kirlilik, kentin özgün görünümünü ve dokusunu bozan olumsuzlukları üzerinde bir değerlendirme yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
Within city life, outdoor advertising, being an important means of communication as well as speaking to city dwellers, is an indispensable component of the identity of a city. Apart from this, as a unique medium of public sphere, it provides communication with various businesses and consumers of service industry. What is more, it plays a vital role in shaping a city culture. In addition to all these advantages, outdoor advertising may reflect a city's chaos and thus its visual identity. Depending on where they are used and their integrity or harmony with the environment and other buildings, outdoor advertisments may affect people adversely when their design, shape and color taken into account. In this study, on the basis of city aesthetics, we assess outdoor advertising in terms of the visual pollution it creates and its disharmony with the architecture and environment, thus ruining urban texture and scenery.