Polygonum bistorta ssp. carneum bitki ekstraktlarının kromatografik yöntemlerle kimyasal bileşiminin belirlenmesi ve antioksidan ve antimikrobiyal aktiviteleri
The determination of chemical composition of Polygonum bistorta ssp. carneum extracts by chromatographic methods and their antioxidant and antimicrobial activities
  1. Tez No: 199993
  2. Yazar: EMİNE AKYÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MURAT KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Kimya, Biochemistry, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Polygonum bistorta ssp. carneum, antioksidan, antimikrobiyal, fenolik, Polygonum bistorta ssp. carneum, antioxidant, antimicrobial, phenolic
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZETPolygonum bistorta ssp. carneum Bitki Ekstraktlarının Kromatografik Yöntemlerle KimyasalBileşiminin Belirlenmesi Ve Antioksidan Ve Antimikrobiyal AktiviteleriEmine AKYÜZAntioksidanlar, birçok biyomolekülle kolayca etkileşerek zarar verebilen serbest radikallerietkisiz hale getirerek, birçok hastalığa ve erken yaşlanmaya neden olabilecek zincir reaksiyonlarıönlerler. Bu çalışmada amacımız öncelikle endemik bir bitki olan Polygonum bistorta ssp.carneum'un metanol, kloroform ve sulu ekstraktlarının antioksidan karakterini incelemek ve buetkide önemli rol oynayan fenolik bileşiklerini belirlemekti. Bitki halk arasında birçok hastalık içinfaydalı olarak bilinen Anzer balının üretildiği Anzer yaylasından toplanmıştır. Bitkininekstraktlarının DPPH radikal temizleme aktiviteleri standart antioksidanlar kateşin, BHT, Troloks®ve askorbik asit ile karşılaştırmalı olarak incelendi. Ekstraktlar aynı zamanda antimikrobiyalaktivite açısından da incelendi.Bitkinin kimyasal bileşimini kapsayan çalışma Belçika'da Ghent Üniversitesi'nde yapıldı. Buçalışmada metanolik ekstraktlarda 12 fenolik standart kullanılarak RP-LC-DAD ile analiz yapıldı.Ekstraktların her birinde oldukça farklı profiller elde edildi. LC-MS-ESI yöntemi mevcut olanfenolik bileşiklerin aydınlatılması için kullanıldı.P. bistorta ssp. carneum'un metanolik ekstraktlarında bulunan fenolik bileşikler, standartlar veliteratürde rapor edilen alıkonma zamanı ve kütle spektrumları ile karşılaştırılarak tanımlandı.Sonuç olarak metanolik ekstraktlarda gallik asit, protokatekuik asit, klorogenik asit, prosiyanidindimer, kateşin, epikateşin, isorhamnetin, kamferol, apigenin, kuersetin flavonoidler ve ayrıcaglikozidik-isorhamnetin, kamferol, apigenin ve kuersetin flavonoidler mevcut metoda göregözlendi.Bitkinin kloroform ekstraktları CGC-MS ile analiz edildi. Ekstraktlarda bazı terpenler,aldehidler, karboksilik asitler, ketonlar ve alkoller gözlendi.Metanol ve sulu ekstraktların antioksidan aktivitesi daha yüksek bulunurken, sadece kloroformekstraktlarında önemli derecede antimikrobiyal aktivite gözlendi.Mevcut çalışmada elde edilen tüm sonuçlar bitki ekstraktlarının antioksidan aktivite açısındanönemli olan fenolik asitler ve flavonoidlerce zengin olduğunu ve yapılan antioksidan testsonuçlarını ve meşhur Anzer balının faydalarını doğrulamaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYThe Determination of Chemical Composition of Polygonum bistorta ssp. carneum Extracts byChromatographic Methods and Their Antioxidant and Antimicrobial ActivitiesEmine AKYÜZAntioxidants, by scavenging free radicals interacting with and easily modifying manybiomolecules, prevent chain reactions resulting in many diseases including early aging. The aim ofthe current study was to investigate the antioxidant activity of methanolic, chloroform and aqueousextracts of Polygonum bistorta ssp. carneum and to determine chemical composition. The plantwas collected from Anzer Plateau, well-known with its famous Anzer honey with many healthbenefits. The antioxidant activities of the extracts were evaluated with DPPH radical scavengingactivity test comparing with standards catechin, BHT, Trolox® and ascorbic acid. The extractswere also tested for antimicrobial properties.The chemical composition of the extracts was studied in Ghent University in Belgium. Themethanolic extracts were analyzed with RP-LC-DAD by using 12 phenolic standards. The extractsrevealed quite variable phenolic profiles. LC-MS-ESI method was used to identify phenolics.The phenolic components of the extracts were identified based on comparison of retention timesand mass spectra of standards and literature data. The following compounds were observed in themethanolic extracts: gallic acid, protocathecuic acid, chlorogenic acid, procyanidin dimer, catechin,epicatechin, isorhamnetin, kaempferol, apigenin, and quercetin.The chloroform extracts were analyzed with CGC-MS method and found to contain terpenes,aldehydes, carboxylic acids, ketones, and alcohols.While methanolic and aqueous extracts showed better antioxidant activity, only the chloroformextracts had antibacterial and antifungal activity against test microorganisms.The results confirmed the antioxidant rich composition of this Anzer plant with phenolic acidsand flavonoids and good antioxidant character, as well as benefits of Anzer honey.