Ekolojik ve sürdürülebilir mimarlık bağlamında enerji etkin çift kabuklu bina cephe tasarımlarının günümüz mimarisindeki yeri ve performansı üzerine analiz çalışması
The study of analysis about the position and performance in the current architecture of energy double skin building facade design in the content of ecologic and sustainable architecture
  1. Tez No: 200006
  2. Yazar: ESRA LAKOT
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FİGEN BEYHAN KARS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Ekoloji, sürdürülebilirlik, enerji etkin tasarım ve çift kabuk cephe, Ecology, sustainability, energy efficient design, double skin facade system
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Binalarda enerji verimliliğinin önem kazanması ile birlikte kullanıcı konforununyükseltilmesinin yanında enerji korunumuna ait kaygıları da minimize edebilecek birsistem olarak geliştirilen `enerji etkin cephe' tasarımları gündeme gelmiştir. Yaz ve kışdurumu koşullarına göre en iyi performansı verebilen, iç ve dış iklim arasında denge kurmagörevini de üstlenen enerji etkin cephe yaklaşımları, bina cephelerini çevreyle dost vedinamik birer elemana dönüştürmüştür. Böylece binalarda tasarım sürecinden itibarenenerji korunumunu sağlamak ve binaların enerji performanslarını artırmak bir zorunlulukhalini almıştır.Bu bağlamda çalışma, enerji etkin cephe tasarımlarının günümüz mimarisi için öneminisaptayarak; işlevsel, kavramsal ve teknik olarak daha iyi anlaşılmasını sağlamak vemimarlara bu konuda düşen sorumlulukları ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Çalışma,4 ana bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümde; çalışmanın konusu, kapsamı ve amacı anlatılmış, daha sonra ekoloji,sürdürülebilirlik ve enerji kavramları ile bu kavramların mimarideki etkisi, enerji etkincephe sistemleri ve tasarım yöntemleri hakkında bilgiler verilmiştir.İkinci bölümde; çalışmada izlenen yöntemler anlatılmış, enerji etkin cephe sistemlerininuygulandığı çağdaş ve mimari örnekler belirlenmiş, bu örneklere dair kimlik kartları veörneklerdeki cephe sistemlerinin özelliklerini saptayan anket formları hazırlanarak 34 adetörnek bina için teker teker uygulanarak analizi yapılmıştır.Üçüncü bölümde; anket çalışmalarından elde edilen verilerin değerlendirilmesiyapılarak enerji etkin cephe sistemlerinin tasarım parametreleri saptanarak irdelenmiş, bucephe sistemlerinin birbirlerine ve geleneksel cephe sistemlerine göre avantaj -dezavantajları ortaya konmuştur.Dördüncü bölümde ise; elde edilen bulgulara dayanan sonuçlar anlatılarak, enerji etkincephe sistemlerinin mimarideki önemi vurgulanmış, konuya dair ileride yapılabilecekçalışmalar için bazı öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
As energy productivity in buildings becomes significant material `energy efficientfacades? designs which are developed system to minimize the anxieties related to energyconservation have became current issue besides increasing users comfort. `?Energyefficient facade approach?? which can show best performance in accordance with summerand winter conditions and also take task of setting balance between interior- exteriorclimate, changed building facade into friend to enviroment and dynamic ones. Thus, it hasbecame a necessity to provide energy conservation, to increase the energy perform ofbuildings since process of design of buildings. In the context, aim of this study is to makeenergy efficient facade design more understandable as functional, conceptual, technical byindicating importance for current architecture and to reveal responsibility for architects.Study consists of four chapters.In the first chapter, subject, concept, aim of study are explained then, concept ofecology, sustainability and energy with their effects on architecture, informations are givenabout energy efficient facade systems and designs techniques.In the second chapter, firstly techniques of study are presented then, leading andcontemporary architectural examples which are applied to energy efficient facade systemsare defined and examples their identification cards and also questionaries forms thatindicates features of facade systems are prepared. Finally, they are analyzed for 34buildings by applying.In the third chapter, evaluation of findings of questionaries is made, design parametersof energy efficient facade systems are defined and stressed, finally, advantages-disadvantages of facade systems are presented. In the fourth chapter, results depending onfindings are presented, importance of energy efficient facade systems are emphasized,some suggestions for later researches are made.