Gerze (Sinop) yöresindeki aktif heyelan alanlarının mühendislik jeolojisi açısından incelenmesi
Investigation on Gerze (Sinop) active landslide areas from the engineering geological point of view
  1. Tez No: 200007
  2. Yazar: SEDA ÇELLEK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FİKRİ BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bishop and Janbu analysis methods, landslide, slope stability
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Heyelanların ülkemizde özellikle Karadeniz Bölgesi'nde çok yaygın olarak meydanagelmesi ve bunların sonucunda can ve mal kayıplarının oluşması konun ayrıntılı olarakincelenerek çözümler üretmesini zorunlu hale getirmektedir.Bu çalışmada, Sinop ili Gerze ilçesinde meydana gelen ve halen aktif olan heyelanalanlarının stabilitesi incelenmiştir. Bu amaçla aktif heyelan alanlarının stabilite hesaplarınıyapmak için GPS ölçümlerle profiller çıkarılmıştır.Gerze yöresinin 1/10.000 ölçekli jeoloji haritası hazırlanarak, yaşlıdan gence doğru;Akveren Formasyonu(Maastrihtiyen), Atbaşı Formasyonu (Paleosen), Kusuri Formasyonu (Erken-Eosen), Sinop Formasyonu (Miyosen), Bedire Kayası Formasyonu (Pleistosen) ve Alüvyon(Kuvaterner) şeklinde sıralanan Litostratigrafi birimleri tanımlanmıştır.Stabilite hesabı yapılacak olan bölgelerdeki zeminlerin mühendislik özelliklerininbelirlenmesi amacıyla alınan zemin örneklerinin laboratuar deneyleri ile efektif içsel sürtünmeaçısı (φ'), efektif kohezyonu (c'), doygun birim hacim ağırlık, doğal birim hacim ağırlık ve kurubirim hacim ağırlık (γd, γn, γk), özgül ağırlığı (γs), dane dağılımı ve içerdiği kil cinsleribelirlenmiştir.Bu özelliklerin tespitinden sonra yamaçların çıkarılan jeolojik kesitlerinden çizilenmuhtemel kayma yüzeylerine göre malzemenin ilgili mühendislik özelliklerini de kullanarakBishop ve Janbu yöntemlerine göre stabilite hesapları yapılmıştır. Heyelanların önlenmesi içinyapılması gerekenler ortaya konmuştur.Anahtar Kelimeler : Bishop ve Janbu yöntemleri, Heyelan, Stabilite
Özet (Çeviri)
Due to the most extensive occurrance of landslide in the Black Sea Region and theresulting life and property losts it has become significant to conduct detailed studies for theproduction of possible solutions.In this study, the stability of actual landslide areas at Gerze in province of Sinop has beentreated for this purpose for being able to make the stability calculations of the landslide areasprofiles through GPS measurements have been constructed.After the prepation of a geological map on 1/10.000 scale from older to younger AkverenFormation, Atbaşı Formation, Kusuri Formation, Sinop Formation, Bedire Kayası Formation vealluvium litostratigraphical units have been defined.In order to determine the engineering the characteristics of soil in areas where the stabilitycalculations were carried out via laboratory experiments of soil samples cohesion, internal frictionangle, saturated unit weight, natural unit weight, dry unit weight, specific weight, graindistribution and content as well as clay types have been indicated.Following determining of these characteristics on the basis of possible slip surfaces drawnfrom geological seetions of slopes together soil engineering properties of materials, stabilitycalculations through Bishop and Janbu methods were made. Things aiming the prevention oflandslides have been outlined.