İçme suyu arıtma çamurunun çimentolu yonga levha üretiminde kullanımı
The use of drinking water sludge in wood cement particleboard production
- Tez No: 200008
- Danışmanlar: PROF.DR. HÜLYA KALAYCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çimentolu Yongalevha, Portland Çimento, Ladin, Kızılağaç, Önİşlem, Mekanik, Fiziksel ve Kimyasal Özellikler, Wood Cement Particleboard, Portland Cement, Spruce, Alder, Pre-treatment, Physical, Mechanical and Chemical Properties
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
ÖZETİçme Suyu Arıtma Çamurunun Çimentolu Yongalevha Üretiminde KullanımıMustafa ASLANBu çalışmada, odunsu hammadde olarak Doğu Ladini (Picea orientalis) ve kontrplakfabrikasında atık olarak ortaya çıkan Kızılağaç türü (Alnus glutinosa) tomruk çekirdeklerikullanılmıştır. Bağlayıcı olarak çimento ve çimento kulanım oranını azaltmak amacıyla%0-5-10-15 oranlarında içme suyu arıtma çamuru kullanılmıştır. Üretilen çimentoluyongalevhaların fiziksel ve mekanik özellikleri belirlenmiştir. Laboratuar düzeyindegerçekleştirilen çalışmada standart Portland PÇ 32,5 ve 42,5 çimentosu kullanılmıştır.Yongalar ön işlem uygulanmış ve uygulanmamış şekilde hazırlanmıştır. Ön işlemuygulanan yongalar 24 saat süre ile soğuk suda bekletilmiş, sudan çıkarıldıktan sonra havakurusu hale gelinceye kadar laboratuarda ince bir tabaka halinde serilerek doğalkurutulmuştur. Bu sayede içerisindeki basit şeker oranı azaltılmaya çalışılmıştır.Levhalarda, su alma, kalınlık artımı, rutubet ve özgül ağırlık gibi fiziksel özellikler,eğilme direnci, elastikiyet modülü, çekme direnci gibi mekanik özellikleri belirlenmiştir.Levhalar üretilmeden önce yongaların soğuk su, sıcak su, alkol benzen çözünürlüğü,%1'lik NaOH ve pH testleri gibi kimyasal özellikleri belirlenmiştir.Elde edilen sonuçlara göre; üretilen çimentolu yongalevhaların fiziksel özellikleristandart değerlerde iken, mekanik özellikleri standart değerleri karşılamamaktadır. Ancakuygulanan ön işlemler ile levha gruplarının bazıları standartlara uygun sonuçlar vermiştir.Ayrıca atık kullanım oranındaki artışın levha özeliklerinde azalma meydana getirdiğibelirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYUse of Drinking Water Sludge in Wood Cement Particleboard ProductionMustafa ASLANIn this study, spruce wood (Picea orientalis) and alder (Alnus glutinosa) log seedproduced in plywood plant were used as a wood raw material. Portland cement (PC 32,5and 42,5) with 0-5-10-15 percent of drinking water sludge which purpose to decreasecement use were used as a bonding materials in the laboratory manufacture. Physical andmechanical properties of wood-cement particleboards were determinedWood particles were used with pre-treatment or non-pre treatment methods. Woodparticles left to soak for 24 h in pretreatment method and after soaking water, woodparticles were air-dried spreading out in the floor. Thus the proportion of simple sugar inthe wood particles were tried to decrease.The mechanical properties of panels such as bending strength, modulus of elasticity,internal bond, and physical properties such as density, moisture, thickness swelling, andwater absorption and were determined. Before producing the panels, chemical properties ofwood particles such as cold water, hot water, alcohol-benzene, %1 NaOH and pH levelwere examined.According to the results, physical properties of wood cement particleboards met thestandard values but mechanical properties. However some panel properties met thestandard values with using cold water pretreatment method. Furthermore, the panelproperties were decreased with used amount of water sludge.