Anemone narcissiflora bitkisinin karakterizasyonu ve biyolojik aktivitesinin incelenmesi
The determination of chemical composition of Anemone narcissiflora subs. narcissiflora extracts and their biological activities
  1. Tez No: 200012
  2. Yazar: AHMET AHISKALIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SEVGİ KOLAYLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Anemone narcissiflora, antioksidan, antibakteriyal, GC-MS, antikanser, Anemone narcissiflora, antioxidant, antibacterial, GC-MS, anticancer
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
?Anemone narcissiflora BİTKİSİNİN KARAKTERİZASYONU VE BİYOLOJİKAKTİVİTESİNİN İNCELENMESİ?Ahmet AHISKALIOĞLUYapılan çalışmada Doğu Karadeniz Bölgesinin Anzer yaylası önemli bitkifloralarından Anemone narcissiflora subsp. narcissiflora bitkisi bitkisinin kimyasalbileşimlerinin aydınlatılması ve antioksidan, antimikrobiyal özelliklerinin ortayaçıkartılmasıdır. Bitki 2004-Haziran Anzer yaylasından toplandı. Bitkinin kimyasal bileşimi üçfaklı ekstrakt hazırlanarak Gaz kromatografisi-Kütle spektrometresinde (GC-MS) incelendi.Bikrinin yaprak, sap ve çiçek kısımlarının su buharı destilasyonu ile uçucu bileşenleri,metanolik ekstraksiyon ile nispeten polar bileşenleri ve kloroform ile ekstraksiyon ile nispetenapolar bileşenleri tayin edildi. Her üç ekstraktın biyolojik değeri DPPH radikal temizlemeyönünden ve antibakteriyal yönden incelendi.Bitkinin uçucu bileşenlerinin çeşitli terpenlerden oluştuğu ve yaprak kısmının % 85.5oranına kimyasal bileşimi aydınlatıldı. Metanolik özütlerin daha çok fenolik bileşiklerdezengin ve kloroformlu özütlerin ise yağ asitlerince zengin olduğu tespit edildi. Ayrıca bitkininher üç kısmının DPPH radikal temizleme yönünden etkili olduğu fakat yaprak kısmınınmetanolik fraksiyonunun hem fenolik madde içeriği bakımından zengin ve hem de DPPPHradikal temizleme daha iyi antioksidan özelliğe sahip olduğu bulundu. Antibakteriyal yöndenise uçucu bileşenlerin sadece Bacillus cereus bakterisi üzerinde etkili olduğu, diğer metanolik vekloroformlu ekstrakların ise çalışılan 9 bakteriden sadece Bacillus cereus üzerinde inhibisyon etkisigöstermediği bulundu.Sonuç olarak Anemone narcissiflora subsp. Narcissiflora bitkisinin kimyasal içerikyönünden ve in vitro çalışmalarda biyolojik etkinlik yönünden ve antikanserojen potansiyelesahip olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
THE DETERMİNATİON OF CHEMİCAL COMPOSİTİON OF Anemone NarcissifloraSubsp. Narcissiflora EXTRACTS AND THEİR BİOLOGİCAL ACTİVİTİESAhmet AHISKALIOĞLUThe aim of the current study was to determine chemical composition and antioxidantand antimicrobial activities of the plants from Anzer Plateau, which famous with its world-renowned ?Anzer Honey.? Thus, Anemone narcissiflora subsp. narcissiflora plant wascollected from Anzer Plateau in June, 2004. The chemical composition of the plant wasinvestigated by gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS) in its three differentextracts. The essential oils obtained by steam-distillation, the polar components obtained bymethanol extraction, and relatively non-polar components obtained by chloroform extractionwere analyzed in leaves, stems, and flowers of the plant separately. The biological activitiesof all three types of samples were investigated through DPPH scavenging test.The essential oils of the plant were found to be composed mainly of terpenes, as mostplants, and the highest identification percentage was achieved for leaf essential oils as 85.5%total. Methanolic extracts were showed high phenolic contents and antioxidant activities. Inaddition, all three plant parts had high DPPH scavenging activity, while methanolic fractionswere shown to contain higher amounts of phenolics as well as higher levels of DPPHscavenging, and thus antioxidant, activity. The essential oils showed antimicrobial activityonly against the bacterium Bacillus cereus. All the chloroform and methanol extracts,interestingly, showed antibacterial activity against eight of the nine bacteria tested, with noactivity against B. cereus.The results of this study revealed the chemical composition of the essential oils andantimicrobial activity and antioxidant activity, and thus anticancer potential, of the chloroformand methanol extracts of the Anzer plant Anemone narcissiflora subsp. narcissiflora.