Yoroz burnu-Of (Trabzon) arası deniz sedimanları jeokimyası
Geochemistry of the sea bottom sediments in the north of the cape Yoroz to Of (Trabzon) town
  1. Tez No: 200013
  2. Yazar: TÜLAY BAK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CÜNEYT ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Heavy metal pollution, Marine sediment
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Karadeniz, Asya ile Avrupa kıtaları arasında yarı kapalı bir iç denizdir. Su havzasıalanı yaklaşık 2 milyon km2 olup beslenme alanı Avrupa ve Anadolu'ya yayılmış 22 ülkeyitümü veya bir bölümü ile kapsamı içine alır.Bu çalışmada, Yoroz Burnu-Of (Trabzon) arasında kalan sahanın kuzeyinde, Karadenizsahil kesiminde, deniz tabanı sedimanlarının ağır metal (kadmiyum, kobalt, kurşun, bakır,nikel, civa, kadmiyum vd.) kirliliğinin tespiti amaçlanmaktadır. Bu çalışma programında,Yoroz Burnu-Of (Trabzon) arasında kıyı şeridinde 68 değişik noktadan orange peel bucketörnekleyicisi ile yüzey sediman örnekleri alınmıştır.Analizi yapılan elementleri inceleme alanındaki ortalama değerleri şöyledir: Cd 0,15ppm; Co 20,04 ppm; Pb 25,86 ppm; Cu 59,46 ppm; Ni 36,59 ppm, Zn 91,57 ppm; Mn703,81 ppm; Fe 3,84%; V 92,36 ppm; P 0,07 %; Hg 34,36 ppb; Ag 131,89 ppb; Cr 38,25ppm.Analizlerden elde edilen sonuçlara göre incelenen sedimanlarda, analizi yapılanelementler, Çamburnu, Of, Fatih Eğitim deşarj noktası, Beşirli, Değirmendere ağzı,Karadere ağzı gibi istasyonlar dışında, belirtilen eşik seviyelerin altındadır. 64/ Yeniaynumaralı istasyonda ise Cd, Zn, Pb, Cu, Ag, ve Fe konsantrasyonları eşik seviyesinin çoküzerindedir. Bunun sebebi, bölgenin, Karadeniz Bakır İşletmelerinin atıklarının 1980-1990yılları arasında denize desarj edildiği yer olmasıdır.Anahtar Kelimeler : Ağır metal kirliliği, Deniz sediman
Özet (Çeviri)
Black Sea, that is located between Europe and Asia, is a semi-close island sea. Feedingbasin of the Black Sea is approximately 2 million km2 including 22 countries in Europeand Asia.The aim of the this study is to estimate heavy metal (Cd, Co, Pb, Cu, Ni, Hg, P, …)pollution in the North of the Cape Yoroz to Of town.In the research program, 68 locations of the sea bottom sediments here sampled, usingorange peel bucket.The average values of the studies heavy metals are: Cd 0,15 ppm; Co 20,04 ppm; Pb25,86 ppm; Cu 59,46 ppm; Ni 36,59 ppm, Zn 91,57 ppm; Mn 703,81 ppm; Fe 3,84%; V92,36 ppm; P 0,07 %; Hg 34,36 ppb; Ag 131,89 ppb; Cr 38,25 ppm.Results show that without a few location heavy metal concentrations are not reach thecritical level of contaminations in the location number 64 (the north of the Yeniay region),Cd, Zn, Pb, Cu, Ag, and Fe concentrations are found above the critical level. When thislocation correlated with land geology, it is corresponded that the location 64 is dischargearea of the Kutlular are deposits that is operated by Karadeniz Copper Companybetween1980?s to 1990?s.