İlköğretim fen eğitiminde, basit malzemelerle yapılan fen aktivitelerinin bilimsel süreç becerilerine, akademik başarıya ve motivasyona etkisi
The effect of hands-on science learning method in the education of science in primary school on the science process skills, academic achievement and motivation
  1. Tez No: 200141
  2. Yazar: ERDAL BAŞDAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ÇİFTÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Basit Malzemelerle Deneyler, Fen ve Teknoloji Eğitimi, BilimselSüreç Becerileri, MotivasyonIX, Hands-on Science, Science and Technology Teaching, Scientific ProcessSkills, MotivationX
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışma Fen Eğitiminde, öğrencilerin fen bilimlerini öğrenmede, önemli ve etkili biryöntem olduğu düşünülen, Basit Ve Ucuz Malzemelerle Etkin ve Eğlenceli Fen Aktiviteleri(Hands-on Science) yöntemi üzerine yapılmıştır. Çalışmada; lköğretim 6. sınıf öğrencilerininbilimsel süreç becerileri, akademik başarıları ve fen bilimleri dersini öğrenmeye karşımotivasyonlarını geliştirmede yöntemin etkililiği incelenmiştir.Yansız olarak seçilmiş deney ve iki kontrol gruplu, deneysel desen kullanılarak yapılançalışma, 2006-2007 yılı bahar döneminde Manisa ili, Demirci ilçesi, Atatürk ve 75. Yıl lköğretimOkullarının 6. sınıflarında uygulanmıştır. Her iki okulda da deney ve kontrol grupları belirlenmiş,deney grubunda ?Basit Ve Ucuz Malzemelerle Etkin Ve Eğlenceli Fen Aktiviteleri? yöntemi,kontrol gruplarında ise yeni ilköğretim fen programının yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmayadeney grubunda (N=20) ve Kontrol I (N=21)-Kontrol II (N=22) gruplarında olmak üzere toplam(N=63) öğrenci katılmıştır. Çalışmada, öğrencilerin bilimsel süreç becerilerinde ve akademikbaşarılarında olan gelişimi belirlemek için Arslan(1995) tarafından geliştirilen ?Bilimsel SüreçBeceri Testi? ve araştırmacı tarafından geliştirilen ?Akademik Başarı Testi? kullanılmış;öğrencilerin fen bilimlerini öğrenmeye karşı motivasyonlarını ölçmek içinse; Tuan,Chin ve Shieftarafından geliştirilen, araştırmacı tarafından Türkçeye uyarlanıp geçerlik ve güvenirlikçalışmaları yapılan ?Fen Bilimlerini Öğrenmeye Karşı Motivasyon Ölçeği? kullanılmıştır. Ayrıcadeney grubu öğretmeninin, kullanılan yönteme ilişkin görüşlerini almak amacıyla, araştırmacıtarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır.Çalışmanın bulgularına göre, ?Basit Ve Ucuz Malzemelerle Etkin Ve Eğlenceli FenAktiviteleri Yöntemi?nin kullanıldığı deney gurubundaki öğrencilerin bilimsel süreç becerileri,akademik başarıları ve fen ve teknoloji dersine yönelik motivasyonları, kontrol grubuöğrencilerine göre anlamlı düzeyde farklılık göstermiştir. Bu farkın araştırmada kullanılandeneysel desenden kaynaklandığını söylemek mümkündür. Ayrıca, deney grubu öğretmeni ileyapılan yarı yapılandırılmış görüşme sonucu elde edilen bulgularda, Basit Ve UcuzMalzemelerle Etkin Ve Eğlenceli Fen Aktiviteleri (Hands-on Science) öğretim yöntemini,öğrencilere bilimsel tutum ve davranışları kazandırmada yeterli ve etkili gördükleri sonucunaulaşılmıştır. Elde edilen bu bulgulara göre, bazı öneriler sunulmuştur.Fen Bilgisinin temel amaçlarından biri, öğrencilerde bilimsel merakın uyandırılması,bilimsel tutum ve becerilerin geliştirilmesi ve bunların davranışa dönüştürülmesidir. Araştırmayakonu olan yöntemin fen eğitiminde kullanılması bu hedefin gerçekleşmesine ve fen eğitimininkalitesinin artırılmasına önemli katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
This study has been conducted on hands-on science learning method, which isconsidered importance and effective in student learning science. In this study, the effectivenessof the hands-on science method was investigated in developing the science process skills,thacademic achievements of 6 grade students at the primary school and the motivation towardsscience learning.This study which was conducted by using the the experimental design with the randomthselected, treatment and two control groups was carried out on 6 grade students of Atatürk and75. Yıl Primary Schools located in the city of Manisa, district of Demirci during the spring periodwithin 2006-2007. Treatment and control groups were determined in both schools and, hands-on science learning method was used in the treatment group; and methods of the new scienceand technology primary program were used in the control groups. Totally 63 students consistedof treatment group (N=20), control I (N=21)-control II(N=23) groups were participated in theinvestigation. In the study, ?Science Process Skills Test? which was developed by Arslan (1995),?Academic Achievement Test? which was developed by researcher has been used in order todetermine the improvements in science process skills and academic achievement of thestudents; and ?Motivation Scale Towards Science Learning? which was developed by Tuan,Chinand Shief and analysed by researcher the construct validity and reliability Turkish version hasbeen used in order to measure the motivation of the students towards science learning. Inaddition, semi structured interview form which was prepared by researcher has been used inorder to determined the treatment group teacher views about the applied method.According to the findings of the study, science process skills, academic achievementsand motivation of the students towards science learning who were included in the treatmentgroup to which the hands-on science method was used were proven to have been significantlydifferentiated compared to those students included in the control groups. It is concluded that thisdifference resulted from the exerimental design applied in the research. In addition, the findingsof the survey which made semi structured interviews with the treatment group teacher, revealedthat the hands-on science method effective and sufficient to have the students scientific attitudeand behavior. With in the result occured, there some proposal were developed.One of the fundemental aims of the Science Course is to make students scientificallycurious, to improve their scientific attitude and skills, and to convert them into behavior. Use ofthe hands-on science methods in education, is going to ensure this aim to be realized and makeimportant contributions to promote quality of science education.