Seviye yoğunluğunun makroskobik model yardımıyla hesaplanması
Calculation of the nuclear level density using the macroscobic model
  1. Tez No: 200143
  2. Yazar: RAMAZAN ATICI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HALİL BABACAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Seviye yoğunluğu, Fermi gaz modeli, Makroskobik model, Non-ekstensifistatistik.V, Generalized Level Density, Fermi Gas Model, Macroscopic model, Non-extensivestatistics.VI
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada, klasik istatistik mekanik kullanılarak elde edilen ve günümüze kadarkullanılan Bethe formülüne benzer, Non-Ekstensif istatistik olarak adlandırılan genelleştirilmişbir istatistiksel teoriden elde ettiğimiz yeni bir seviye yoğunluğu ifadesi elde ettik. Bu yeni formülile hesaplanan değerleri literatürde Bethe formülü ile elde edilen birkaç farklı modelle vedeneysel değerlerle karşılaştırdık. Hesaplamalar, farklı kütle bölgelerinde bulunan yirmi çekirdekq < 1 durumu için elde edilen ve spin katkısının dahil edilmediği formül ile yapılmıştır. Buiçin,yeni formülden elde hesapladığımız değerleri Bethe formülünden hesaplanan sonuçlar vedeneysel veriler ile karşılaştırdık. Bizim sonuçlarımızın diğer sonuçlarla ve seviye yoğunluğudeneysel verileri ile uyumlu olduğunu gördük. Her ne kadar seviye yoğunluğu ifadesi yüksekuyarılma enerjisi bölgesi için elde edildi ise de düşük uyarılma enerjilerinde deneysel verilerle deuyumludur. Ayrıca, seviye yoğunluğunun non-ekstensifliğin bir ölçüsü olan q- parametresineolan bağımlılığını inceledik ve seviye yoğunluğuna yüksek enerji bölgesinde daha duyarlıolduğunu gördük.
Özet (Çeviri)
In this study, we calculated the level density derived from a generalized statistical theorywhich is called non-extensive statistics, instead of Bethe formula which has been obatined byusing the clasical statistical theory and has been used until now. Calculations were performedq < 1 , and isfor 20 nuclei in different mass region by using new formula which is valid only fornot included spin. We compared the calculated values of level density obtained from newformula and with the that of level density of Bethe formula and with the experimental data aboutthe level density for these nuclei . Our results are in a good agreement with the Bethe formularesults and experimental results. Even if our level density formula is obtained for high excitationenergy the results for low excitation energy is agreed with the experimental data . We alsoinvestigated the q dependence of level density which is a measure of nonextensivity.Parameter q is sensitive to the level density at high energies as well as level density parametera.