Gri dökme demirin dubleks dökümünde karbür yapıcı elementlerin mekanik ve mikroyapı özelliklerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of effects from the point of mechanic and microstructure properties of elements formed carbide on doblex cast of grey cast iron
  1. Tez No: 200190
  2. Yazar: YAHYA TAŞGIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. MEHMET KAPLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dubleks döküm yöntemi, abrasiv aşınma, yüksek kromlu beyaz demir, bor
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
ÖZETDoktora TeziGR DÖKME DEM R N DUBLEKS DÖKÜMÜNDE KARBÜR YAPICIELEMENTLER N MEKAN K VE M KROYAPI ÖZELL KLER NEETK LER N N NCELENMESYahya TAŞGINFırat ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüMetalurji Eğitimi Anabilim Dalı2007, Sayfa:149Bu çalışmada, dubleks döküm tekniği kullanılarak iç kısım gri dökme demir dış kısımise yüksek alaşımlı beyaz dökme demir ve içerisine çeşitli oranlarda Mn ve B elementlerikatılan malzemeler üretilmiştir. Böylece, dökümün yüksek alaşımlı beyaz dökme demir kısmınakatılan karbür ve borür yapıcı Mn ve B elementlerinin etkileri araştırılmıştır. Çalışmada, Mn veB içerikleri değiştirilerek 7 farklı numunenin dökümü yapılmıştır. Üretilen numunelerinmikroyapısındaki değişiklikleri tespit etmek amacıyla optik mikroskop, taramalı elektronmikroskobu (SEM) ve noktasal analiz tekniği (EDS) incelemeleri, oluşan fazlar ve karbürleribelirlemek amacıyla ise X-ışını difraksiyonu (X-ray diffraction XRD) analizi yapılmıştır.Üretilen numunelerin dış kısmına katılan Mn ve B elementlerinin aşınma dayanımına etkilerinibelirlemek amacıyla pin-on-disk test metodu kullanılarak aşınma özellikleri tespit edilmiştir.Yapılan çalışmada, dış kısmı sert aşınmaya karşı dayanıklı, iç kısmı ise sünek vetitreşimi absorbe edebilen bir malzeme üretimi ve aynı zamanda dış kısma farklı oranlardakatılan Mn ve B elementlerinin etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla yapılanmikroyapı incelemeleri ve aşınma testleri sonrasında, yüksek kromlu beyaz demir kısmındaM7C3, M23C6, M2C, M3B ve M23B6 tipi karbürleri tespit edilmiş ve bu karbürler aşınma direnciniartırmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPhD ThesisINVESTIGATION OF EFFECTS FROM THE POINT OF MECHANIC ANDMICROSTRUCTURE PROPERTIES OF ELEMENTS FORMED CARBIDE ONDOBLEX CAST OF GREY CAST IRONYahya TAŞGINFırat UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Metallurgy Education2007, Page:149In this study, gray cast iron and high chromium white cast iron materials were producedin only one mould by duplex cast techniques. Also, Mn and B elements were added into thehigh chromium white cast iron side of the some casted specimen. Hence, the effects of Mn andB elements were investigated. In study, 7 different specimens with different Mn and B contentswere casted. The microstructural changes of the produced materials were detected by theoptical and scanning electron microscopy (SEM), energy dispersive spectrograph (EDS) microanalyses and x ray diffraction analyses (XRD). The effects of Mn and B additions on wearresistance were also detected by pin-on-disc test method.In the present study, it has been obtained a harder and more wear resistant in outsides ofthe casted specimens than their insides. The insides of specimens were more ductile than theoutsides. Also, the predictions of the effects of Mn and B additions were aimed in this presentstudy. All results shown that in microstructures of specimens M7C3, M23C6, M2C, M3B ve M23B6type carbides formed in high chromium white iron side of specimens. These carbides cause ahigher wear resistant on the surface side of casting materials.Keywords. Duplex casting methods, abrasive wear, high chromium white iron, boron