Sanal elektrik makinaları laboratuarının oluşturulması
Development of a virtual electric machinery laboratory
  1. Tez No: 200191
  2. Yazar: ERKAN TANYILDIZI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET ORHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sanal laboratuar, Sanal öğrenme araçları, Asenkron motor, Senkron Motor, Fırçasız Doğru Akım Motoru.XII, Virtual electric machines, virtual lab, asynchronous machine, synchronousmachine, brushless dc motor.XIII
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZETDoktora TeziSANAL ELEKTRİK MAKİNALARI LABORATUARININOLUŞTURULMASIERKAN TANYILDIZIFırat ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüElektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı2007, Sayfa: 113Bu tez çalışmasında, eğitimsel bir araç olarak Elektrik Makinaları Laboratuar derslerineyardımcı olacak web tabanlı sanal laboratuar ortamı oluşturulmuştur. Bu sayede öğrencinineğitimini kolaylaştıran gerçek ortamların bu sanal laboratuar ile gerçekleştirilmesi denenmiştir.Oluşturulan sanal laboratuar ortamı, modüller halinde olup her bir modül uygulama,değerlendirme ve geri bildirim katmanlarından meydana gelmiştir.Yapılan sanal uygulama ortamı esnek ve kullanımı kolay grafiksel bir ara yüze sahiptir.Sanal uygulaması yapılan örnek modellerin parametreleri değiştirilerek farklı sonuçlar eldeedilebilmektedir. Sunulan sanal laboratuar ortamı öğrencilere yardımcı olacak şekildebenzetimleri kullanmakta, kavramları görselleştirmekte ve uygulama işlemi boyunca anlıkgrafiksel geri beslemesini sağlamaktadır.Ayrıca oluşturulan bu sanal ortam, eğitim-öğretim, tekrar ve alıştırma, öğrenciyi çeşitliyönlerden destekleme, simülasyon programları ile çalıştırma, etkileşimli açıklama, verileriçekici bir şekilde gösterme, bilgisayar uygulamalı ve yönlendirmeli öğrenme gibi birçok açıdanöğrenciye alacağı eğitimde katkı sağlamaktadır.Eğitimsel bir yaklaşım benimsenerek oluşturulan sanal laboratuar, eğitim ve sunumamaçları için destekleyici bir araç olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPhD ThesisDEVELOPMENT OF A VIRTUAL ELECTRIC MACHINERYLABORATORYERKAN TANYILDIZIFırat UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Electrical and Electronics Engineering2007, Page: 113In this thesis, a web based virtual laboratory environment has been developed as aneducational tool for helping electric machines laboratory courses. Thus, a real laboratoryenvironment which facilitates the student education is realized by this virtual laboratory. Thedeveloped virtual laboratory environment is composed of several modules. Each module iscomposed of application, evaluation and feedback layers.The developed virtual application environment has a flexible and user friendly graphicalinterface. Various results can be obtained and analyzed by changing the model parameters. Therepresented virtual laboratory environment uses the simulations to help the students tounderstand the concepts and provides instantaneous graphic outputs for feedback at theapplication period.This virtual environment provides assistance to the training of students supporting withrepetition and exercises, training with simulation programs, showing the data and figuresattractively and teaching the computer-leaded learning.An educational approach is adopted here to develop a virtual lab which can be used as atool for education and demonstrative purposes.