Fotovoltaik modüllerin elektrik enerjisi üretiminde güneş takip sisteminin etkisinin incelenmesi
Investigating the effect of the sun tracking system on electricity production of photovoltaic modules
- Tez No: 200213
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEMİR GÖKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: ki Eksenli Otomatik Günes Takip Sistemi, Günes Enerjisi, Günes Pili, Günes Paneli, Automated Sun Tracking System On Two Axes, Solar Energy, Solar Battery, Solar Module
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Enerji, hayatımızın her asamasında vazgeçilmez bir ihtiyaç olarak karsımıza çıkmaktadır. Ülkelerin enerji ihtiyaçlarını karsılamak için cografyalarından en iyi sekilde yararlanma gayretleri her geçen gün artmaktadır. Bir uygarlıgın gelismesi, çagdas kentlerin ve kirletmeyen üretim biçimlerinin olusması da günes enerjisinin yaygın kullanılmasını gerektirmektedir. Türkiye, Avrupa ülkelerine oranla bulundugu enlemde daha fazla günes enerjisine sahiptir. Günes enerjisinden elektrik elde etmek, günesin gün içindeki hareketinden azami istifade edebilmek maksadıyla iki eksenli otomatik günes takip sistemi yapılarak günesin sabit sehpalı ve hareketli panellerle ölçümlerinin yapılması saglanmıstır. Ölçümlerde sıcaklık, günesin radyasyon siddeti, akım ve voltaj degerleri alınmıstır. Ayrıca günlük bagıl nem miktarları da degerlendirilmistir. Bu ölçümlerde elde edilen veriler degerlendirildiginde % 17,07 oranında verim artısı tespit edilmistir. Ölçümlerin yıl içinde farklı zaman ve mekanlarda yapılmasının saglıklı istatistiki degerlendirme imkanı saglayacagı kıymetlendirilmektedir. Yapılan ölçümlerde dört ayrı marka pilin de skenderun'da verimliligi ölçülmüstür. Bu çalısmada kullanılan ki Eksenli Günes Takip Sistemi tasarımı, montajı ve maliyet hesabı tezde verilmistir. Özetle, ölçümler de göstermektedir ki; daha az günes pili kullanılarak kısıtlı alanlarda da günes enerjisinden azami istifade edilebilecektir.
Özet (Çeviri)
We face with energy on every stage of our lives as an indispensable need. The countries? efforts to take advantage of their geographical conditions in best way to meet their energy needs are increasing day by day. The development of a civilization, the formation of modern cities and nonpolluting production types requires the common the use of solar energy. Turkey has more solar energy in its latitude when compared to European countries. To produce electricity and to maximize the benefit obtained from the daily movement of the sun an automated sun tracking system on two axes is produced. Then with fixed and moveable systems the measurements from the sun are taken. These measurements includes temperature, solar radiation, current and voltage values. Also daily relative humidity is taken into account. When the values obtained from the measurements are evaluated an increase of 18,9% on the output is observed. Taking the measurements on different times and at varying places seems to create a healthy statistical observation. With the measurements the efficiency of four different solar modules in Iskenderun is observed. The design, assembly and the cost of the sun tracking system on two axes are given in the thesis. In summary, the measurements show that with less solar batteries in limited areas the maximum benefit from the solar energy will be obtained.