Annual variations in biochemical composition of seston and zooplankton community in Mersin Bay-Northeastern Mediterranean
Kuzeydoğu Akdeniz, Mersin Körfezi' nde zooplankton bolluk ve biyokütlesi ve sestondaki bioyokimyasal kompozisyonunun yıllık değişimi
  1. Tez No: 200391
  2. Yazar: ARİFE ZENGİNER YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ŞENGÜL BEŞİKTEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Deniz Bilimleri, Biology, Marine Science
  6. Anahtar Kelimeler: Zooplankton, POM, klorofil-a, boy grubu, Kuzeydoğu Akdeniz, Zooplankton, POM, chl-a, size fraction, Northeastern Mediterranean
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Deniz Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deniz Biyolojisi ve Balıkçılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmada, Mersin Körfezi'ndeki, Kuzeydoğu Akdeniz, zooplankton bolluk ve biyokütlesi ile sestonun biyokimyasal kompozisyonundaki yıllık değişimler araştırılmıştır. Bu araştırma ile, bu bölgedeki zooplanktonun besinsel çevresinin karakterize edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, deniz suyu ve zooplankton örneklemesi, biri kıyı ve diğeri açık olmak üzere iki istasyondan aylık olarak Kasım 2004 ve Ocak 2006 tarihleri arasında yapılmıştır. Deniz suyu örnekleri niskin şişeleri ile yüzeyden toplanmıştır. Zooplankton örnekleri Nansen ağı (çapı 70 cm, göz açıklığı 112 ?m) ile yatay ve dikey çekimler yapılarak toplanmıştır. Yüzey sestonundaki klorofil-a, protein, yağ ve karbonhidrat ölçümleri piko (0.7-2.7 ?m), nano (2.7-18 ?m) ve mikro (>18 ?m) boy gruplarında ayrı ayrı yapılmıştır. Bolluk ve biyokütle için zooplankton örnekleri dört farklı boy gruplarına (112-200, 200-500, 500-1000 ve >1000 ?m) ayrılarak gravimetrik metod ile kuru ve organik ağırlıkları ölçülmüş ve stereo- mikroskop ile de grup kompozisyonu tayin edilmiştir. Kıyı istasyonunun (istasyon 1) açık istasyona (istasyon 2) göre klorofil-a, partikül organik madde (POM=protein+yağ+karbohidrat), zooplankton bolluk ve biyokütle açısından her zaman daha üretken olduğu gözlenmiştir. Her iki istasyonda da, ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde klorofil-a en yüksek değerlere ulaşmıştır. İstasyon 2' deki düşük klorofil-a konsantrasyonunun (0.02- 0.35 ?g L-1) istasyonun oligotrofik olduğunu göstermiştir. İstasyon 1'de en yüksek klorofil-a değeri (2.4 ?g L-1) Mart 2005 de gözlenmiş olup Lamas nehrinin etkisinden kaynaklanmaktadır. İstasyon 1 ve 2'de POM değerleri sırasıyla 42.1 ?g L-1 (Ocak 2006) -1082 ?g L-1 (Mart 2005) ve 53.7 ?g L-1 (Ocak 2006) - 246 ?g L-1 (Mayıs 2005) aralıklarında değişmektedir. Düşük protein, yağ ve karbohidrat değerleri (üretken sistemlerden 1-3 kat daha az), buradaki sistemin oligotrofik olduğunu göstermiştir. Yıl boyunca piko boy grubunun baskın olması (toplam karbohidrat, yağ, protein ve klorofil-a'nın % 31-65' ni oluşturmakta) bölgenin oligotrofik olduğunun diğer bir göstergesidir. Her iki istasyonda da genellikle prt:cho oranı 1` den küçüktür. Her iki istasyonda da karbohidrat dominant biyokimyasal bileşendir. Zooplankton bolluğunda ilkbahar ve sonbaharda olmak üzere iki pik ve ayrıca yaz döneminde küçük bir de artış gözlenmiştir. Su kolonundaki zooplanktonda en yüksek biyokütle artışı yaz ve sonbahar dönemlerinde gözlenirken, yüzey suyunda ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde gözlenmiştir. Her iki istasyonda da 200-500 ve 112-200 ?m boy grupları zooplankton bolluğunun çoğunluğunu oluşturmuştur. Benzer şekilde, kıyı istasyonunda 200-500 ?m boy grubu zooplankton biyokütlesinin çoğunluğunu oluştururken, açık istasyonda ise >1000 ?m boy grubu oluşturmaktadır. Kürekayaklılar, zooplankton grupları arasında en fazla bolluğa sahip olan grup olmuştur ve böylece toplam zooplanktonun yıl içindeki dağılımını belirlemiştir. Kürekayaklılardan sonra kabuklu nauplii, apendikularia, kladosera ve pteropoda diğer önemli gruplardır.
Özet (Çeviri)
In this study, annual variations in biochemical composition of seston and zooplankton community were investigated to characterize the nutritional environment of zooplankton in the Mersin Bay, NE Mediterranean Sea. For this goal, seawater and zooplankton samples were collected at monthly intervals from two stations; one representing coastal and other representing open waters characteristics from November 2004 to January 2006. Seawater samples were collected with Niskin bottles from the sea surface. Zooplankton samples were collected both in the horizontal and vertical plane by towing a Nansen net (70 cm mouth diameter with 112 ?m mesh). Surface seston chl-a, lipid, protein and carbohydrate concentrations were measured by fractionating seawater into three different size groups, 0.7-2.7, 2.7-18 and >18 ?m representing pico, nano and micro particulates in the seston. Zooplankton biomass and abundance were determined at four size fractions: 112-200, 200-500, 500-1000 and >1000 ?m; dry and organic weights were measured by gravimetric method and major taxonomic groups of zooplankton was identified under stereo-microscope. The nearshore station was always more productive than the offshore station in terms of chl-a, particulate organic matter (POM: protein+lipid+carbohydrate), zooplankton abundance and biomass. Chl-a maxima occured in spring and autumn at both stations. Very low chl-a concentrations at the offshore station (0.02-0.35 ?g L-1) confirmed oligotrophic character of the Northeastern Mediterranean. The highest chl-a concentration (2.4 ?g L-1) was observed in March 2005 at the nearshore station due to the input of Lamas River nearby. POM varied from 42.1 ?g L-1 (in January 2006) to 1082 ?g L-1 (in March 2005) and 53.7 ?g L-1 (in January 2006) to 246 ?g L-1 (in May 2005) at the nearshore and offshore stations, respectively. The oligotrophy of this system was indicated by the extremely low particulate lipid, protein and carbohydrate concentrations (1-3 times lower than in more productive systems). The most evident characteristic of this oligotrophic environment was the dominance of pico-POM throughout the study period, accounting for 31?65 % of the total carbohydrates, proteins, lipids and chl-a. The prt:cho ratio was generally lower than 1 (low in organic nitrogen). Carbohydrate was the dominant biochemical component at both stations. Zooplankton varied during the sampling period, and they showed two peak abundances, in spring and autumn, with small increase in summer. The higher biomasses of zooplankton were observed in summer and autumn in the entire water column, but in spring and autumn periods in the surface water. Zooplankton data showed that 200-500 and 112-200 ?m size fractions were dominant in abundance at both stations. However, 200-500 ?m size fraction was dominant in zooplankton biomass at nearshore, whereas >1000 ?m size fraction was at offshore station. Copepods were the most abundant zooplankton group and dominated the distribution of total zooplankton, followed by crustace nauplii, appendicularia, cladocera and pteropoda.