Joint path and resource selection for obs grids with adaptive offset based qos mechanism
Optik çoğuşma anahtarlamalı grid ağlarında bütünleşik kaynak-yol seçimi ve uyarlamalı ofset tabanlı servis kalitesi mekanizması
- Tez No: 200400
- Danışmanlar: DOÇ.DR. EZHAN KARAŞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Grid A?gları, Optik Co?gu¸sma Anahtarlama, Grid Kaynak Se¸cimi, Fotonik Grid v, Grid Networks, Optical Burst Switching, Grid Resource Selection, Photonic Grid iv
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Y¨uksek bant geni¸sli?gine sahip fiber optik a?gların yaygınla¸smasıyla t¨uketicilerin g¨unl¨uk hesaplama ihtiya¸cları i¸cin grid hizmetlerinden faydalanabilecekleri ¨ong¨or¨ulmektedir. Optik ¸co?gu¸sma anahtarlama (OC¸A) k¨u¸c¨uk ¨o?ge boyu sayesinde bu gibi kullanıcı grid a?gları i¸cin uygun bir anahtarlama teknolojisidir. Fakat g¨uvenilir bir ileti¸sim altyapısının kurulabilmesi i¸cin OC¸A protokol¨un¨un do?gasından kaynaklanan veri kayıplarının azaltılması gerekmektedir. Bu tezde OC¸A anahtarlaması kullanan bir grid a?gında a?g-farkında kaynak se¸cimi algoritması ve uyarlanabilir ofset tesbiti metoduyla kayıp oranlarını azaltan bir mekanizma sunuyoruz. ¨O ncelikle, sıkı¸sıklık tabanlı b¨ut¨unle¸sik kaynak ve yol se¸cimi algoritması a¸cıklanmı¸stır. Simulasyonlarımız yol anahtarlama ve a?g-farkında kaynak se¸ciminin co?gu¸sma kayıp olasılı?gını ve grid i¸slerinin ortalama tamamlanma zamanını azalttı?gını g¨ostermi¸stir. B¨ut¨unle¸sik kaynak ve yol se¸cimine ek olarak, grid co?gu¸smaları i¸cin ortalama tamamlanma zamanını azaltan uyarlamalı ofset algoritması sunulmu¸stur. Kayıp oranlarındaki azalmayla ofsetten kaynaklanan iv gecikme arasında bir denge bulan bu algoritmanın grid i¸slerinin ortalama tamamlanma zamanını ¨onemli ¨ol¸c¨ude azalttı?gı g¨osterilmi¸stir.
Özet (Çeviri)
It is predicted that grid computing will be available for consumers performing their daily computational needs with the deployment of high bandwidth optical networks. Optical burst switching is a suitable switching technology for this kind of consumer grid networks because of its bandwidth granularity. However, high loss rates inherent in OBS has to be addressed to establish a reliable transmission infrastructure. In this thesis, we propose mechanisms to reduce loss rates in an OBS grid scenario by using network-aware resource selection and adaptive offset determination. We first propose a congestion-based joint resource and path selection algorithm. We show that path switching and network-aware resource selection can reduce burst loss probability and average completion time of grid jobs compared to the algorithms that are separately selecting paths and grid resources. In addition to joint resource and path selection, we present an adaptive offset algorithm for grid bursts which minimizes the average completion time. We show that the adaptive offset based QoS mechanism significantly reduces the job completion iii times by exploiting the trade-off between decreasing loss probability and increasing delay as a result of the extra offset time.