Sınıf öğretmenlerinin fen ve teknoloji dersinde yapılandırmacı öğretmen rollerini yerine getirme düzeyleri
The level of primary school teachers? fullfillment of constructivist teachers roles in science and technology lessons
- Tez No: 200494
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FATMA TOMUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Science and Technology Lesson, Constructivist Learning Theory, Teacher?s Role
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
2004?2005 eğitim öğretim yılında, 1?5. sınıflar öğretim programlarının yeniden yapılandırılması çalışmaları kapsamında 9 ilde toplam 120 pilot okulda uygulamaya konulan Fen ve Teknoloji (4 ve 5. Sınıf) dersi öğretim programları, Talim Terbiye Kurulunun kararı ile 2005?2006 öğretim yılından itibaren uygulanmak üzere kabul edilmiştir. Yeni program, Fen ve Teknoloji öğretiminde yenilikler sağlamanın yanında eski bakış açısına da yeni boyutlar eklemiştir. Yapılandırmacı (contructivism) Öğrenme Kuramını temel alan Fen ve Teknoloji Dersi Programı özellikle öğrencilere ve programın uygulayıcısı olan öğretmenlere biçtiği radikal roller açısından dikkat çekmektedir. Programın uygulanmasının ardından, programın eksikleri, uygulanmasına dair eleştiriler ve öğretmenlerin yaşadıkları sıkıntılara dair onlarca bilimsel çalışma yapılmış, konuyla ilgili temel başlıklar irdelenmiştir. Bu çalışma ile sınıf öğretmenlerinin 4. ve 5. sınıflar Fen ve Teknoloji Dersinde yapılandırmacı öğretmen rollerini yerine getirme düzeylerinin Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı 4. sınıf öğrencilerinin Öğretmenlik Uygulaması dersi kapsamında yaptıkları gözlemlere dayanılarak incelenmesi amaçlanmıştır. Veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen ölçekle elde edilmiş ve elde edilen veriler tek yönlü Anova yöntemi ile analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre Burdur il merkezindeki sınıf öğretmenlerinin Fen ve Teknoloji Derslerinde yapılandırmacı öğretmen rollerini çoğunlukla yerine getirdikleri söylenebilir
Özet (Çeviri)
In 2004-2005 education year, within the reconstruction facilities of the primary school education, new Science and Technology programs which bases constructivist approach had been tried in 120 schools in nine cities. And these programs are accepted to be used in all primary school in Turkey in 2005-2006 education year with the decision of Ministry of Education. New program not only brought innovations to science and technology education but also brought new perspectives to previous science education program. New science and technology education program takes attention because of the radical changes that it loads to teachers? and students? roles. And many studies were conducted to understand the positive and negative effects of these changes. The purpose of this study is examining the teachers? fulfillment level of the constructivist teacher roles by getting the opinions of the students from Primary School Education department in Mehmet Akif Ersoy University. Data gathered by applying the questionnaire which is developed by researcher and analyses are done in statistic packet program. In order to understand if there is a significant differences one way ANOVA test is applied. According to findings, it is understand that teachers mainly fulfill the constructivist teacher roles.