Keçi derisinin kurutma eğrilerinin deney yoluyla elde edilmesi
Obtaining of goat skin drying curves by experimental work
  1. Tez No: 200519
  2. Yazar: MURAT AKAT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET KUNDUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Deri Kurutma, Kuruma Etkileri, Drying of leather, effects of drying
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalısmanın amacı, keçi derisinin kurutulmasında en iyi kurutma sartlarının arastırılmasıdır. Aynı özelliklerdeki keçi derisi mamulleri alınarak degisik sıcaklıklarda ve degisik hava hızlarında kurutulmus, kuruma egrilerine dayanılarak kurutma performansı hakkında yorumlar yapılmıstır. Kurutma islemleri planlanırken islemin ekonomikligine, islemin süresine ve kurutulacak deri mamulün kalitesinin artırılmasına dikkat edilir. Bunun içinde kurutma kontrollü bir sekilde yapılmalıdır. Deneysel çalısmalarda, çevre sartlarından alınan hava kurutma kabininden girerken, klapeler vasıtasıyla hızı ayarlanmıstır. stenilen ortam sartları saglandıgında sıcaklık termostat vasıtasıyla ayarlanarak kurutma islemi gerçeklestirilmektedir. Her bir deneyden elde edilen degerlerle tablolar olusturulmus ve hesaplamalar sonucu kurutma egrileri çizilmistir. Kurutulan keçi derilerinin kuruma süreçleri hakkında yorumlar yapılmıstır.
Özet (Çeviri)
Object of this thesis is to investigate the best drying conditions for goat leather. Products of goat leather which have got the same properties with each other have been taken and dried at various temperatures and various air velocities and comments based on drying curves have been made about drying performance. Feasibility of process, period of process and increase of quality of leather product which will be dried are cared during the planning of drying process. For that reason drying must be done under control. In the experimental studies, velocity has been regulated using gauge lead during the entrance of the air taken from environmental conditions to the drying cabin. Drying process is performed by regulating temperature through a thermostat when the desirable medium conditions are obtained. Tables have been constituted using values of each experiment and drying curves have been obtained after calculations. Comments have been made about drying process of dried goat leathers.