Su kaynaklı ısı pompalarında su sıcaklığının ısı gerikazanımına etkileri
The effect of the water temprature on heat recovery at water source heat pumps
- Tez No: 200518
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA BAYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Mechanical Engineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Isı Pompaları, Enerji, Soğutma grupları, Heat Pumps, Energy, Chillers
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Bugün kullanılan enerjinin pek çoğu fosil yakıtlardan sağlanmaktadır. Başlıca fosil yakıtlar olarak kömür, petrol ve doğal gazı sayabilir. Milyonlarca yıl boyunca, bitkilerin, mikroorganizmaların ve diğer hayvanların çürümesi ile fosil yakıtlar oluşmuştur. Bu sebeple fosil yakıtlar kısa süreçte yenilenemeyen yakıt olarak düşünülürler, yani kullandığımızdan daha az bir bölümü yeniden oluşmaktadır. Verilere göre şu andaki tüketim hızı Dünyada doğal fosil oluşum hızının yaklaşık 300.000 katıdır. 1996 yılı rakamlarına göre rezerv durumları incelendiğinde, kömür 235 yıl, petrol 43 yıl, doğal gaz 66 yıl sonra tükeneceği düşünülmektedir. Bu sebeplerden ötürü enerjiyi elde etme şekilleri gelişmek ve değişmek zorunda kalmıştır. Enerjiyi elde etme yöntemlerinden biride, enerjiyi yeniden kazanmaktır. Sudan suya veya sudan havaya ısı pompası uygulamaları Ülkemizde de yaygınlaşmaktadır. Ancak gerek proje mühendisleri gerekse uygulama mühendislerinin elinde kaynak suyu sıcaklığına bağlı olarak sistemin ısı geri kazanım miktarı açısından performansının değişimini gösteren veriler yoktur. Bu Tez de Antalya'nın Beldibi ilçesinde yer alan Meridyana otelde su kaynaklı ısı pompası kullanılmasından dolayı elde ettiğimiz tasarruflar ve bu tasarruflarla beraber performans değişimleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
At the present time; the energy that we utilize has been providing from fossil fuels. Coal, petroleum, and natural gas can be given as major examples for the types of fossil fuels. Throughout millions of years; with bruised of plants, microorganisms and other animal; fossil fuels have ocured. Hence; fossil fuels accepted as a fuel which can not regenerate in short period; in other words only less part of usage-section can form again. According to current statistics; the comsumption rate is approximately 300.000 times larger than natural fossil formation rate. When reserve conditions observed; including year 1996; lifetimes determined as follows: for coal 235 years, for petrolium 43 years and for natural gas 66 years. So the type of derivating energy has to be developed and changed. One of the methods of derivating energy is to re-gain it. Application of heat pumps; from water to water or from water to air; has also been growing up in our country. Purely; engineers don?t have any data; whether in project or application; which indicate performance variation to re-gain heat of the system, according to the temperature of well. İn this thesis, the savings in which we derive at the end of using water-sourced heat pumps in Meridyana Hotel; in Beldibi, Antalya; and as well as the savings performance variations has also be studied.