Yarışlı gölü ornitofaunası
Ornithofauna of lake Yarışlı
  1. Tez No: 200521
  2. Yazar: ERDEM DUT
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET ALİ TABUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Yarışlı Gölü, Kuşlar, Ornitofauna, Biyoçeşitlilik, Lake Yarışlı, Birds, Biodiversity, Avifauna
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada, Burdur'un Yeşilova ilçesine bağlı Yarışlı Gölü'nün ornitofaunası incelenmiştir. Temmuz 2006-Haziran 2007 yıllarında gerçekleştirilen bu çalışmada 13 takımın 35 familyasına ait 97 tür ve 1 alttür gözlenmiştir. Takımlara göre türler ve alttürün sayısal dağılımı; Ciconiiformes 5, Phoenicopteriformes 1, Anseriformes 11, Falconiformes 8, Galliformes 2, Gruiformes 3, Charadriiformes 12, Columbiformes 3, Strigiformes 1, Apodiformes 2, Coraciiformes 3, Piciformes 1, Passeriformes 46 tür olarak belirlenmiştir. Araştırma sahasındaki türlerin; 32'sinin yerli, 21'nin kış göçmeni, 32'sinin yaz göçmeni, 12 türün transit göçer ve 1 alttürün de yerli olduğu belirlenmiştir. Gözlenen türlerin; 3'ü A. 1.2, 13'ü A.2, 16'sı A.3, 22'si A.4, 3'ü B.2, 3'ü B.3 statüsünde yer almaktadır. 37 tür ve 1 alttür ise tehlike altında değildir. Araştırma sahasında en baskın takım Passeriformes iken Galliformes, Strigiformes, Piciformes takımlarının baskınlığı en az bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The study was carried out to determine the ornithofauna of Lake Yarışlı, district of Yarışlı, Burdur Province. During the study period, from July 2006 to June 2007, a total of 97 species and 1 subspecies belonging to 35 families of 13 orders were observed. Among the orders distribution of species were as follows; 5 in Ciconiiformes, 1 in Phoenicopteriformes, 11 in Anseriformes, 8 in Falconiformes, 2 in Galliformes, 3 in Gruiformes, 12 in Charadriiformes, 3 in Columbiformes, 1 in Strigiformes, 2 in Apodiformes, 3 in Coraciiformes, 1 in Piciformes and 46 in Passeriformes. In the study area, 33 of the observed species and subspecies were determined to be residents, while 21 were winter visitors, 32 were summer visitors and 12 were passage migrants. Among all, 3 were categorized as A.1.2, 13 as A.2, 16 as A.3, 22 as A.4, 3 as B.2 and 3 as B.3 species. 37 species and 1 subspecies had no protection status. Galliformes, Strigiformes and Piciformes were less dominant in the study area, while Passeriformes were found to be the most dominant ordo.