Tuzlu koşullar için geliştirilebilecek buğday genotiplerinin anter kültür tekniğine uyumu
The response to anther culture of wheat genotypes for improvement in saline conditions
- Tez No: 200522
- Danışmanlar: PROF.DR. ÇİĞDEM SAVAŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Botanik, Biology, Biotechnology, Botany
- Anahtar Kelimeler: Triticum durum Desf, Gramineae, androgenez, soğuk önişlem, kallus, tuzluluk, Triticum durum Desf, Gramineae, androgenesis, cold pretreatment, callus, salinity
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışma, ülkemizde ekonomik önemi olan Triticum durum Desf. (makarnalık buğday) (Gramineae)'un `Kunduru 1149', `Berkmen 469' ve `DH-Berkmen' genotiplerinin anter kültürüne uygunluğunu belirlemek amacıyla yapılmıştır. Ayrıca farklı süreli önişlem koşullarının genotiplerin kallus oluşum miktarına olan etkisi araştırılmış ve en uygun önişlem süresi ve genotip belirlenmiştir. Berkmen 469 genotipi % 0.62 kallus üretimi ile anter kültürüne en iyi cevap vermiş ve en iyi soğuk önişlem süresi her genotip için 15 gün olarak bulunmuştur. Oluşan kalluslar tuzlu koşullar için genotipler geliştirilebilmesi amacı ile MS kültür ortamına transfer edilmişlerdir.
Özet (Çeviri)
In this study, anther culture response to two different landraces (Triticum durum Desf. cvs. Kunduru 1149, Berkmen 469) and DH-Berkmen cultivated in Turkey has been investigated. In addition, effect of different period cold pretreatment on the calli production was studied and optimum cold pretreatment period and genotype was found. Berkmen 469 anthers were responded 0.62 % by highest producing calli in the liquid BAC1 medium and optimum cold pretreatment was found 15 day for every genotype. Also, produced calli transferred to MS regeneration media for the genotypes improving for salt conditions.