Anadolu karaçamı (Pinus nigra arn. subsp. pallasiana (Lamb.) Holmboe) fidanlarına ait bazı temel morfolojik ve eko-fizyolojik özelliklerin dikim başarısına etkisi
Influence of some main morphological and eco-physiological properties on the reforestation success in Anatolian black pine Pinus nigra arn. subsp. pallasiana (Lamb.) Holmboe) nursery stocks
- Tez No: 200537
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSA GENÇ, PROF.DR. HASAN ÖZÇELİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Biology, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Anadolu karaçamı, çıplak köklü fidan, morfoloji, fizyoloji, kalite sınıflaması, Anatolian Black pine, bare-root seedling, morphology, physiology, grading
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 299
Özet
Bu çalısmanın amacı, dikim basarısında etkili bazı morfolojik ve eko-fizyolojik fidan özelliklerini, çıplak köklü 2+0 yaslı Anadolu karaçamı fidanları için belirlemektir. Su konular çalısılmıstır: 1- Fidanların mevsimsel boylanma seyri, 2- Morfolojik fidan özelliklerinin karsılıklı iliskileri, 3- Kalite sınıflarının olusturulması ve sınıflara giren fidanların morfolojik özellikleri, 4- Kalite sınıflarındaki fidanların dikim sonrası arazi performansları, 5- Periyodik ksilem su potansiyeli ve diger su potansiyeli bilesenleri, 6- Kuru agırlık oranı degisimleri, 7- Kök gelisme potansiyelinin dönemsel degisimi, 8- Beslenme durumu, 9- Strese alıstırma denemelerinin etkileri. Dikim için en uygun fidanlar, kök bogazı çapı asgari 4 mm ve fidan boyu asgari 10 cm olan 4. kalite sınıfındaki fidanlardır. Dikim soku en az iki yıl sürmektedir. Uyku hali asamaları, Egirdir Orman Fidanlıgında su dönemlere rastlamaktadır: Uyku Hali Sonu Dönemi = Marttın ilk haftası- Marttın üçüncü haftası; Gelisme Dönemi= Marttın üçüncü haftası - Mayısın ilk haftası; Sükunet Hali: Mayısın ilk haftası ? Haziranın ilk haftası; Uyku Hali Baslangıcı Dönemi: Haziranın ilk haftası ?Eylülün ilk haftası; Uyku Hali Yogunlasması Dönemi: Eylülün ilk haftası- Kasımın ikinci haftası; Tam Uyku Hali Dönemi: Kasımın ikinci haftası - Marttın ilk haftası. Safak öncesi bitki su gerilimi, nisan-mayıs aylarında 5 bara, haziran-agustos aylarında 8 bara, eylül-kasım aylarında 13 bara ulasınca mutlaka sulama yapılmalıdır. Söküm-dikim islemleri, kasım ortası ? mart ortası arasında yogunlastırılmalıdır. Gün içinde fidan sökümü, sabahın erken (saat 8.00'e kadar) saatlerinde ve ögle sonlarında (saat 16.00'dan sonra) yapılmalı ve sökümün ardından fidanlar mutlaka ıslatılmalıdır. Ekim yastıklarındaki fidanların ibrelerinde belirlenen N, P ve S konsantrasyonları özellikle temmuz basında düsüktür. Kalite sınıflarına ayrılarak dikilen fidanlarda belirlenen besin elementi içerigi, fidanların arazi performansını tamamen yansıtmamaktadır.
Özet (Çeviri)
The objective of this study was to determine the influence of some morphological and eco-physiological seedling properties on the planting success in bare-root seedling of Anatolian black pine aged 2+0. So, the subjects were studied as follows: 1- seasonal growth properties, 2- relations of main morphological characteristics, 3- grading and morphological properties of the quality classes, 4- post-planting performances of quality classes, 5- periodic xylem water potential and the other water potential components, 6- periodic dry weight fraction, 7- periodic change of root growth potential, 8- periodic mineral nutrition status, 9- the influences of dry acclimation treatments. The seedlings in quality class 4 (minimum collar diameter is 4 mm and minimum seedling height is 10 cm) was most proper to planting. Planting shock lasted for two years. Besides, the dormancy stages of Anatolian black pine in Egirdir Forestry Nursery were as follows: Post-dormancy term = First week of March ? Third week of March; Growing season= Third week of March ? First week of May; Quiescent term = First week of May ? First week of June; Initiation dormancy term = First week of July ? First week of September; Deep dormancy term = First week of September ? Second week of November; Dormancy lifting term= Second week of November ? First week of March. Irrigation should be done when predawn plant water stress reached 5 bar in april ? may and 8 bar in june ? august and 13 bar in September ? October. Lifting-planting practices should be concentrated in mid-November ? mid-March. However, lifting should be done early morning (before 8:00 am) and late afternoon (after 4:00 pm); and seedling must be watered immediately after lifting According to mineral nutrient elements determined needle samples collected from seedbed; N, P and S were poor particularly first week of July. For mineral nutrients analyzed in the study, each quality classes were no significant relationships as to plant nutrient concentrations and field performances, generally.