Türkiye'nin Silene L. (Caryophyllaceae) cinsi Brachypodae boiss. ve Auriculatae boiss. seksiyonları üzerinde biyosistematik çalışmalar
Biosystematic studies on genus Silene L. (Caryophyllaceae): Sectio brachypodae boiss. and Auriculatae boiss.
- Tez No: 200536
 - Danışmanlar: PROF.DR. HASAN ÖZÇELİK
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Botanik, Botany
 - Anahtar Kelimeler: Anatomi, Caryophyllaceae, Morfoloji, Palinoloji, Revizyon, Silene, Sitogenetik, Taksonomi, Anatomy, Caryophyllaceae, Cytogenetics, Morphology, Palynology, Revision, Silene, Taxonomy
 - Yıl: 2007
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 287
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de yayılış gösteren Silene L. cinsinin Brachypodae Boiss. ve Auriculatae Boiss. seksiyonlarına ait taksonların morfolojik, anatomik, palinolojik ve tohum özellikleri, tür tanımları, teşhis anahtarları ve taksonların coğrafi yayılışları araştırılmıştır. Yapılan incelemeler sonucunda, morfolojik olarak türlerin bilinenlerden farklı özelliklere sahip oldukları belirlenerek bazı yeni karakterler deskripsiyonlarına eklenmiş, bazıları da değiştirilerek güncellenmiştir. Elde edilen tüm bulgular kullanılarak her iki seksiyona ait taksonların tür teşhis anahtarları güncellenmiştir. Anatomik kesitler mikrotom yardımı ile 8-10 ?m kalınlığında alınmış, safranin-fast green ikili boyama ile daha belirgin hale getirilerek ayırt edici özellikleri belirlenmiştir. Palinolojik çalışmalarda seksiyonlara ait polen preparatları Wodehouse (1935)'a göre hazırlanarak polenler hem ışık hem de Scanning Electron Mikroskobunda (SEM) incelenmiştir. Brachypodae seksiyonuna ait taksonların polen şekli prolate-spheroidal; polen tipi periporat; polen yapısı tektat; Auriculatae seksiyonuna ait taksonların ise polen tipi periporat, polen yapısı tektat, operculumları ise granüllüdür. Palinolojik sonuçlara göre taksonlar arasındaki farklılıklar ortaya konulmuş ve her iki seksiyona ait türler için polen tanımları ve teşhis anahtarları yapılmıştır. Karyolojik çalışmalarda, belirli uzunluğa ulaşan kök uçları paradiklorbenzen içerisine konulduktan sonra Feulgen ile boyanmış ve incelemeye alınmıştır. Buna göre Brachypodae seksiyona ait türlerin kromozom sayılarının 2n=24 olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışma sonucunda Auriculatae seksiyonu üyeleri 14 takson altında değerlendirilmiştir. S. araratica Schischk. subsp. davisii (Chowdh.) Ghazanfar'nin S. araratica Schischk.'nın sinonimi olabileceği ihtimali tartışılmış; S. lucida Chowdh. subsp. glandulosa ise tür kategorisine yükseltilmiştir. Ülkemiz için endemik olduğu belirtilen S. leptoclada'nın Türkiye ve Yunanistan'da yayılış gösterdiği, bu nedenle endemik bir takson olmadığı; nesli tükenmiş taksonlar grubuna dahil edilen S. oligotricha (Hub.-Mor.)'nın da Tunceli'de yayılış gösterdiği tespit edilmiştir. Her iki seksiyona ait endemik taksonların özellikle dar yayılışlı olanlarının günümüzdeki populasyonları, yayılışları ve tehlike kategorileri ortaya konmuştur. Buna göre; Brachypodae seksiyonunda S. leptoclada NT, S. inclinata CR, S. balansae EN; Auriculatae seksiyonunda ise S. fenzlii, S. akmaniana, S. azirensis, S. glandulosa ve S. oligotricha EN, S. argaea, S. denizliense ve S. erimicana LC, S. araratica ve S. caucasica NT, S. rhynchocarpa, S. brevicaulis, S. ruscifolia ve S. lucida LC kategorisinde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, morphological, anatomical, palynological and seed features; species descriptions, identification keys and geopgraphical distributions of taxa belonging to Sectios Brachypodae Boiss. and Auriculatae Boiss. have been studied. As conclusion, different finds concerning morphology hitherto known were determined; some new characters were added to descriptions, while some others were changed and updated. According to all available data, species keys for both sectio were updated. Anatomical sections were provided via mikrotom at 8-10 ?m and stained with safranin-fast green dual staining to emphasize differences to identify taxonomical patterns. In palynological studies, pollen samples have been prepared according to Wodehouse (1935) and studied under both light microscope and SEM. In Sect. Brachypodae, pollen shape was found to be as prolate-spheroidal; pollen type periporat; pollen structure tektat; while in Sect. Auriculatae pollen type periporat, pollen structure tektat and opercula granullated. According to palynological results differences were identified, descriptions and determination keys for taxa to both sections were prepared. In caryological studies, root tips at certain lengths were stained with Feulgen after paradiklorbenzen treatment, then studied under microscope. Accordingly, chromosome numbers for species in Sect. Brachypodae were found as 2n=24. Sect. Auriculatae has been evaluated uner 14 taxa, that S. araratica Schischk. subsp. davisii (Chowdh.) Ghazanfar may be synonymous with S. araratica Schischk. was mentioned, also S. lucida Chowdh. subsp. glandulosa was erected to specific status. Previously reported as an endemic, S. leptoclada is found also in Greece, while reportedly extinct taxon S. oligotricha (Hub.-Mor.) survives in Tunceli province. Distributions, surving populations, and threat categories of endemics to both sections, especially those with narrow ranges, were clarified. Accordingly following species were put into major threat categories S. leptoclada NT; S. inclinata CR; S. balansae EN (Sect. Brachypodae); S. fenzlii, S. akmaniana, S. azirensis, S. glandulosa and S. oligotricha EN; S. argaea, S. denizliense and S. erimicana LC; S. araratica and S. caucasica LC; S. rhynchocarpa, S. brevicaulis, S. ruscifolia and S. lucida LC (Sect. Auriculatae)