Sulama yönetiminde uzaktan algılama tekniği ve coğrafi bilgi sisteminin kullanılabilirliği üzerine bir araştırma
A research on use of geography information system and remote sensing technique on irrigation management
- Tez No: 200574
- Danışmanlar: PROF.DR. YUSUF KURUCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan algılama (UA), cografi bilgi sistemi (CBS), Sulama Yönetimi, Remote Sensing (RS), Geographical Information System (GIS), Irrigation management
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu arastırma ile, toprakların bünye, geçirgenlik, strüktür, drenaj kosulu gibi temel özellikleri, arazi kullanım sekli ve su istekleri, sulama isletim sistemi ile dagıtılması düsünülen su miktarı ve iklim kosulları dikkate alınarak, en uygun su yönetimi modelinin olusturulması amaçlanmıstır. Arastırma yöresi olarak Menemen (zmir) sol sahil sulama bölgesini içeren 271.000 da genisliginde bir alan seçilmistir. Yukarıda belirtilen bilgiler mevcut verilerden ve uzaktan algılama teknigi (Spot 5 ve ASTER uydu görüntüleri) kullanılarak elde edilmis ve bunlar cografi bilgi sistemi kurallarına göre bir veri tabanı içerisinde toplanmıstır. Belirlenecek test alanlarına gidilerek arazi kullanım sekli, genel arazi özelliklerinin belirlenmesi ve toprak örneklerinin profil çukurları açılarak alınması, sulama siteminin özellikleri vb. diger veriler elde edilmistir. Yörede var olan sulama birliginin uygulamakta oldugu su yönetimi bilgileri elde edilerek, proje sonucunda önerilen sulama yönetim modeli ile karsılastırılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, generation of an irrigation management model has been studied by considering the structure, permeability, drainage conditions, land disposal type and water demands of sand, water quantity which will be distributed by irrigation management system and climate conditions. For the research, a 33764, 5 hectare area at Menemen (Izmir) which includes the left coast irrigation part was chosen. The information mentioned above consists of data obtained from previous studies in the field and information extracted from satellite images (SPOT5 and ASTER imagery). All of the information is stored in a GIS database. To define the test areas, sand samples are taken by opening profile cavities; and data such as area usage type, determination of general properties of area, irrigation system properties etc. were obtained. The existing water management model in the area is compared with the irrigation management model which was suggested at the end of this project.