Chemometric evaluation and optimization of blood alcohol determination by using gas chromatography
Kan alkol düzeylerinin gaz kromatografisi ile tayininde kemometrik optimizasyon ve değerlendirme
- Tez No: 200614
- Danışmanlar: PROF.DR. F. NİL ERTAŞ, ÖĞR.GÖR. HASAN ERTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: kan, etanol, metanol, gaz kromatografisi, üstbosluk
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
- Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Kronik veya akut alkol zehirlenmelerinin birçok ciddi patolojik sorunla ve çogu suça yönelik davranıslarla iliskili oldugu bilinmektedir. Kandaki uçucu bilesiklerin bir arada tayini adli tıp, klinik ve acil durumlarda gereklidir. Bu amaçla kanda alkol düzeyleri için gelistirilen yöntemler arasında çogunlukla gaz kromatografisi yeglenir. Bu tez kapsamında, metanol, etanol, isopropanol, aseton, npropanol ve n-butanol standartlarının bir arada tayini statik üst bosluk ve üst bosluk-katı faza mikro özütleme teknikleri iki farklı kolon kullanılarak denenmistir. Örnek enjeksiyonu ve kromatografik kosulların taranması ve optimizasyonu her iki teknik için faktöriyel tasarım, Plackett-Burman tasarımı ve Merkezi Kompozit Tasarım uygulanmıstır. ncelenen faktörlerin bagıl etkilerinin yansıtılması ve kosulların optimizasyonu amacıyla Pareto ve yanıt yüzeyli grafikler kullanılmıstır. Statik üst bosluk teknigi için HP 20M kolonu kullanılarak, optimize edilen kosullarda yöntem validasyonu gerçeklestirilmistir. Yöntemin metanol, etanol ve aseton için genis bir derisim aralıgında dogrusal yanıt verdigi, tekrarlanabilirlik gösterdigi ve düsük belirtme ve saptama sınırlarına sahip oldugu deneysel bulgularla saptanmıstır. Tüm verilerin ısıgında Rtx BAC 1 kolonunun HP 20M kolonuna göre alkoller ve aseton için daha seçimli ve duyar oldugu ve daha kısa sürede analizin tamamlandıgı görülmüstür. Öte yandan üst bosluk katı faza mikro özütleme tekniginin statik üst bosluk teknigine göre daha duyar ve seçimli yanıtlar verdigi saptanmıstır.
Özet (Çeviri)
Chronic or acute alcohol intoxication has been demonstrated to be connected with many serious pathologies and most criminal offences. Simultaneous determination of volatile compounds in blood is required in clinical, medico-legal and emergency cases. Among the methods developed for determination of blood alcohol levels; gas chromatography is the method of choice. In this thesis, the simultaneous determination of methanol, ethanol, isopropanol, acetone, n-propanol and n-buthanol was achieved by using static headspace and headspace-sold phase micro extraction techniques in connection with two different gas chromatographic columns. Screening and optimization of sample injection and chromatographic conditions were performed by the application of experimental designs for both injection techniques. Factorial Design, Plackett-Burman Design and Central Composite Design were used for this purpose. Pareto charts and surface plots were used in order to optimize the conditions and reflect the relative effects of the factors investigated. Method validation using HP 20M column for static headspace technique was performed at optimum conditions obtained from the experimental designs. The method demonstrated good precision, wide working ranges for methanol, ethanol and acetone, good linearity, low detection and quantification limits. Evaluation of overall results revealed that Rtx BAC 1 column is more selective and sensitive to the alcohols and acetone with less run time in comparison to HP 20M column. On the other hand, HS-SPME technique was found more sensitive and also selective than static headspace technique. Keywords : blood, ethanol, methanol, gas chromatography, headspace