İzmir-Mavişehir kuzey üst bölgesi kapsamındaki sıvılaşma riskinin teorik ve uygulamalı olarak değerlendirmesi
Theoretical and applied evaluation of liquefaction risk in İzmir-Mavişehir north region
- Tez No: 200617
- Danışmanlar: DOÇ.DR. H. RECEP YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Deprem, sıvılasma, tekrarlı gerilme, zemin iyilestirme, jet grout, Earthquake, liquefaction, cyclic stress, soil improvement, jet grout
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 333
Özet
Bu tez kapsamında sıvılasma olusumu, sıvılasmayı tetikleyen faktörler, sıvılasma sonucundaki etkiler, çesitli arastırmacılar tarafından gelistirilen depremin sebep oldugu tekrarlı kayma gerilmeleri ve zeminin buna karsı dayanımına baglı determenistik, probablistik ve ampirik hesap yöntemleri ve analizleri ayrıntılı olarak zmir bölgesinde halen uygulaması devam eden bir projede degerlendirilmistir. Bu incelenen proje kapsamında gerçeklestirilen geoteknik raporlardaki arazi deneylerinden SPT, CPT, sismik kırılma, elektrik özdirenç, mikrotremor vasıtasıyla elde edilen ham verilerle ve alınan örnekler üzerindeki çesitli laboratuar deneyleri ısıgında geoteknik zemin profilleri olusturulmustur. Analizler bu zemin kesitleri için yapılmıstır. Sıvılasma potansiyelinin mevcut oldugu bölgelerde olası zararların önlenmesi amacıyla yapılabilecek zemin iyilestirme yöntemleri ile alınabilecek yapısal önlemlere de çalısma kapsamında deginilmistir. Analizlere baglı olarak sıvılasma potansiyeli gösteren inceleme alanında jet grout ile yapılan iyilestirme sonrası sıvılasma riski, tekrarlı kayma gerilmesi oranı azaltma ve tekrarlı dayanım oranı arttırma durumlarını içeren iki farklı yöntemle sayısal olarak degerlendirilmistir. Böylelikle iyilestirme öncesi ve sonrasındaki sıvılasma risklerinin güvenlik mertebelerinin de hesaplanması hedeflenmistir.
Özet (Çeviri)
In the scope of this thesis the liquefaction generation, the factors that triggering liquefaction, the effects of liquefaction, according to the earthquake induced cyclic shear stresses and against to that resistance of soil, the deterministic, the probabilistic and the empiric methods and analysis are detailed for a project which is still in construction stage in zmir region. The geotechnical soil profiles are prepared by the pure data?s collected by SPT, CPT, seismic reflection, resistivity and microtremor of site investigations and by some laboratory tests on the collected samples in the geotechnical report of this project. Analyses were generated for these soil profiles.Soil improvement techniques and structural precautions to prevent possible damages in the regions those have liquefaction potential were touched in this study. In the investigated site showing liquefaction potential according to analyses, the liquefaction risk after the soil improvements by jet ? grout is calculated with two different methods including cyclic shear stress ratio degreasing and cyclic resistance ratio increasing situations. Thus it is tried to calculate the safety factors of liquefaction risks for before improvements and after improvements.