Entomopatojenik nematodların (Steinernematidae ve heterorhabditidae) Aydın ili ve çevresindeki topraklarda tür çeşitliliği ve dağılımlarının belirlenmesi
Diversity and distribution of entomopathogenic nematodes (Steinernematidae and Heterorhabditidae) in Aydın
- Tez No: 200660
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SELÇUK HAZIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Ziraat, Zooloji, Biology, Agriculture, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Biological Control, Steinernema, Heterorhabditis, Aydin
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalısma, Türkiye'de çok önemli bir tarım bölgesi olan ve daha önce entomopatojenik nematod izole edilmemis Aydın ili ve çevresindeki entomopatojenik nematodların dagılımları ve çesitliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıstır. Çalısma boyunca Aydın'ın farklı bölgelerinden toplanan 82 toprak örneginin 10 tanesinden entomopatojenik nematod elde edilmistir. Nematod elde edilme oranı %12.1 olarak tespit edilmistir. Bu çalısmada kullanılan 28S rRNA, D2D3 ve ITS (internal transcribed spacer) bölgelerinin dizi analizleri ile morfolojik ve morfometrik incelemelerden elde edilen verilere dayanarak, elde edilen entomopatojenik nematodlardan, 1 tane Steinernema weiseri, 2 tane Steinernema feltiae ve 7 tanesinin ise Heterorhabditis bacteriophora türüne ait oldugu tespit edilmistir. Akdeniz ikliminin hakim oldugu Aydın ilinde yapılan bu çalısma, Heterorhabditis cinsinin Steinernema cinsine oranla sayıca daha fazla oldugunu göstermistir. 2007, 53 sayfa Anahtar Sözcükler Biyolojik Kontrol, Steinernema, Heterorhabditis, Aydın
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the diversity and distribution of entomopathogenic nematodes in Aydin which is one of the most important agricultural city in Turkey. There has been no record about entomopathogenic nematodes from Aydin. Totally 82 soil samples were collected and 10 entomopathogenic nematode isolates were recovered. The ratio of nematode recovery was determined as 12.1%. Nematodes were identified with molecular analyses 28S rRNA, D2D3 domains and ITS regions (internal transcribed spacer) and morphometric measurements. Isolated nematodes were identified as one Steinernema weiseri, two Steinernema feltiae and seven H. bacteriophora species from ten isolates. This study showed that genus Heterorhabditis was more common than Steinernematids in Aydin which has Mediterranean climate. 2007, 53 pages