2-((2'-,3'-,4'-tolilimino)metil)fenol 'ün DMSO-H+ katalizörlüğünde I2 ile elektrofilik aromatik iyot sübstitüsyonu
Electrophilic aromatic iodine substitution of 2-((2'-,3'-,4'-tolylimino)methyl)phenol at the catalyst DMSO-H+ with I2
  1. Tez No: 200691
  2. Yazar: ELİF CANIAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEVİM BİLGİÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrofilik Aromatik ?yot Sübstitüsyonu, DMSO, Fenolik Schiff Bazları, Electrophilic Aromatic ?odine Sübstitution, DMSO, Fenolic Schiff Bases
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalısmada, 2-Hidroksibenzaldehit (1) ve anilin ve (2'-,3'-,4'-metil) sübstitüe anilinlerden hazırlanan fenolik Schiff bazları (2, 3, 4, 5 ) ; iyot sübstitüe fenolik Schiff bazlarını sentezlemek amacıyla DMSO-H+-I2 ile 70 oC' de pH'ı yaklasık 5 olarak 2 saat süreyle reflaks edilmistir ve belirli aralıklarla ?TK kontrolü yapılmıstır. Reaksiyon sonunda (6, 7, 8, 9, 10) ürünler sentezlenmistir. Sentezlenen ürünlerin yapıları kütle, UV, 13C-NMR ve 1H-NMR ve elementel analiz ile aydınlatılmıstır. Reaksiyon kosullarımızda iyot fenolik Schiff bazlarının (2, 3, 4, 5) hem A halkasına hem de B halkasına sübstitüe olmustur. Literatürden, elektrofilik aromatik iyot sübstitüsyon reaksiyonunun çok zor gerçeklesen bir reaksiyon olduğu bilinmektedir. Bu nedenle reaksiyon yöntemimiz ve izole ettiğimiz ürünler tamamen orijinaldir.
Özet (Çeviri)
In this study, Schiff bases (2, 3, 4, 5) that were formed of 2- hydroxybenzaldehyde (1) aniline and (2?-,3?-,4?-methyl) substituted anilines were reacted with DMSO-H+-I2 at 70 oC, at pH= 5 for 2 hours with the aim of forming Schiff bases (6, 7, 8, 9, 10) that were substituted with iodine and at certain times reactions were controlled by TLC . At the end of the reactions , products (6, 7, 8, 9, 10) were synthesized. The structures of the products were established with Mass, UV, 1H-NMR,13CNMR spectra and elemental analysis. Under our reaction conditions iodine was substituted to both A and B rings of the phenolic Schiff bases (2, 3, 4, 5). It is known from the literature that the electrofilic aromatic iodine substitution is a difficult reaction. Thus, our reaction method and the products we isolated are compeletely original.