Tiyosiyanat bellekli polimer sistemlerinin hazırlanması
Preparation of thiocyanate-imprinted polymer systems
  1. Tez No: 200707
  2. Yazar: ELİF ÖZALP
  3. Danışmanlar: DR. EBRU BİRLİK ÖZKÜTÜK, Y.DOÇ.DR. EROL AÇIKKALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Moleküler baskılanmıs polimerler, iyon baskılanmıs polimerler, katı faz ekstraksiyonu, tiyosiyanat, Molecular imprinted polymer, ion imprinted polymer, solid phase extraction, thiocyanate
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalısmanın amacı, tiyosiyanat iyonlarını tanıyan belleklere sahip, polimerik tiyosiyanat baskılı yeni katı destekler gelistirerek, bu katı desteklerle sulu ortamlardan tiyosiyanat iyonlarının seçici uzaklastırılmasıdır. Bu çalısmanın ilk asaması olan üç katı desteğin sentez asamasında; kitosan-çinko(II) ve N-(2-aminoetil)3- aminopropilmetoksisilan-çinko(II) metat-selat monomerleri hazırlanmıs ve baskı iyonu olan tiyosiyanat ile etkilestirilerek, uygun çapraz bağlayıcı ile polimerlestirilmistir. Polimerik yapılardan tiyosiyanat baskı iyonu, 0,1mol/L formaldehitle uzaklastırılmıstır ve tiyosiyanat iyonunu tanıyan üç farklı katı destek elde edilmistir. Bu katı destekler; MIP-1 [kitosan-çinko(II)-tiyosiyanat], MIP-2 [kitosan-çinko(II)-N-(2-aminoetil)3-aminopropilmetoksisilantiyosiyanat], MIP-3 [N-(2-aminoetil)3-aminopropilmetoksisilan-çinko(II)-tiyosiyanat]'dir. ?kinci asamada; tiyosiyanat baskılı polimerik yapılar infraret spektroskopisi ile karakterize edilmis ve bu baskılı polimerlerin tiyosiyanat iyonlarının adsorpsiyondesorpsiyon islemlerinde kullanılabilirliği, adsorpsiyon izotermleri, seçicilikleri de arastırılmıstır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is the investigation of developing new solid polymeric sorbent materials which have SCN- ion template recognizing SCN- ions, introducing the ability of selectivity properties of these SCN- templates. In the first step of this study which is formed by the synthesis of three diffeent sorbent materials, chitosan-Zn(II) and AAPTS-Zn(II) metal-chelate monomers have been prepared and then reacted with SCN- ions. By using synthesized preorganization complex have been polymerized. After that, the solid SCN- ions have leached form these structures using 0,1M formaldehit and three sorbent materials which have binding sites selective to SCN- ions have been obtained. These solid matrix are MIP-1 (chitosan-Zn(II)-SCN), MIP-2 (chitosan-Zn-AAPTS-SCN), MIP-3 (AAPTS-Zn-SCN) In the second step, the structure of these sorbent materials have been characterized by FTIR and the usabilities of these sorbent materials in SCN- ions adsorption-desorption studies have been investigated comparing the adsorption isotherms and their selectivity.