Balıkesir jeotermal sularına yönelik jeotermometre uygulamaları
Geotermometry applications of Balıkesir thermal waters
  1. Tez No: 200751
  2. Yazar: AHMET KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HALİM MUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Balıkesir jeotermal suları, jeotermometre, Mineral dengesi, Balıkesir geothermal waters, geothermometry, mineral equilibria
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Balıkesir bölgesinde sıcaklıkları 18 ile 98°C arasında değisen termal sular kimyasal bilesim ve TÇM (toplam çözünmüs madde) miktarı açısından değisiklikler göstermektedir. Manyas, Hisaralan, Hisarköy, Balya, Susurluk sahalarındaki sular Ca- Na-HCO3 ve Gönen suları ise Na-SO4'ça zengindir. Bigadiç?Hisarköy jeotermal sahasındaki suların TÇM miktarı ve sıcaklıkları göz önüne alındığında, bu sahadaki suların diğerlerinden daha uzun bir jeotermal çevrim içinde olduğu anlasılmaktadır. Çesitli silika ve katyon jeotermometreleri ile yapılan hesaplamalarda, Gönen; 108- 164°C, Manyas; 84-177°C, Pamukçu; 132-163°C, Hisarköy; 147-178°C, Hisaralan; 143-177°C, Edremit; 66-78°C, Balya; 82-185°C ve Susurluk; 73-160°C rezervuar sıcaklıkları vermistir. Balıkesir sıcak sularının denge durumları, Na-K-Mg, Na-K-Mg- Ca ve aktivite diyagramları ve ayrıca doygunluk indeksi hesaplamaları yardımıyla çalısılmıstır. Bu modellerden elde edilen rezervuar sıcaklıkları (130-140 °C) jeotermometrelerle bulunan rezervuar sıcaklıklarını (108-166 °C) desteklemektedir. Elde edilen sonuçlar, bölgedeki kaynak ve düsük sıcaklıklı kuyu sularının sığ sular veya karısım suları olduğunu ve ayrıca bu suların kimyasal jeotermometrelerce belirlenen sıcaklık aralıklarında muskovit, K-feldspat, kaolinit ve kalsit mineralleri ile dengede olduklarını ortaya koymustur.
Özet (Çeviri)
Thermal waters of the Balıkesir area with temperatures ranging from 18°C to 98°C vary in chemical composition and TDS (total dissolved solution) contents. The Bigadiç?Hisarköy waters are enriched in Ca-Na-HCO3 and probably suggest a relatively deep water circulation which is also indicated by their relatively high temperatures. Manyas, Hisaralan, Hisarköy, Balya and Susurluk waters are Ca-Na-HCO3 type waters while Gönen waters are enriched in Na-SO4. Various silica and cation geotermometers yield reservoir temperatures of 108-164°C for Gönen, 84-177°C for Manyas, 132-163°C for Pamukçu, 147-178°C for Hisarköy, 143-177°C for Hisaralan, 66-78°C for Edremit, 82-185°C for Balya and 73-160°C for the Susurluk fields. Equilibrium states of the Balıkesir thermal waters were studied by means of Na-K-Mg diagram, Na-K-Mg-Ca diagram, activity diagrams and finally saturation index calculations. Reservoir temperatures obtained from these models are in well agreement with those from geothermometers. Results indicate that most of the spring and low-temperature well waters in the area are immature or mixed waters which are likely to be equilibrated with muscovite, K-feldspar, kaolinite and calcite at temperature ranges calculated from the chemical geothermometers.