Investigation of spirality on single jersey fabrics
Süprem kumaşlardaki may dönmesinin incelenmesi
  1. Tez No: 200752
  2. Yazar: ZÜLEYHA DEĞİRMENCİ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. MEHMET TOPALBEKİROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: may dönmesi, süprem kumas, iplik üretim teknolojisi, büküm, boyama, spirality, single jersey, yarn production technology, yarn twist, dyeing
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Örgü kumaslar birbiriyle baglantı yapan iplik halkalarından olusmaktadır. lmek olarak isimlendirilen her bir halka, düseyde çubuk (may) ve yatayda sıra adı verilen örgü birimlerini olusturur. Örme; kazak, iç giysilik, çorap ve bebek battaniyesi gibi çok kullanılan giysiliklerin yanında aktif olarak kullanılan spor kıyafetlerinde de oldukça popülerdir. Örgü islemi temel olarak çözgü örmeciligi ve atkı örmeciligi olarak ikiye ayrılır. Atkı örmeciligi, bir ya da bir grup ipligin örgü kuması olusturmak üzere ignelerin altına tasınmasıyla olusturulur. May dönmesi, yuvarlak örgü kumasta may sırasının düsey eksenden kayarak spiral bir yol izlemesi ve bu sekilde kumas yapısının kötülesmesidir. May dönmesinin gözlendigi yuvarlak örgü kumaslarda may sıraları olması gerektigi gibi çubuk sıralarına dik degildir ve saga veya sola dogru kayarak düseyle aralarında dönme açısı adı verilen bir açı meydana getirirler. Bu çalısmanın asıl amacı yuvarlak örgü ile elde edilmis süprem kumaslardaki örgü dönmesine iplik üretim teknolojilerinin, iplik büküm yönünün, kumas agırlıgının, elastik iplik eklenmesinin ve boyamanın nasıl etkilediginin arastırılmasıdır. Yapılan testler sonucunda incelenen parametrelerin örgü dönmesi üzerinde etkili oldugu saptanmıstır.
Özet (Çeviri)
Knitting is formed by series of loops, intermeshing in rows, each hanging from the last. Each loop is called as a stitch; a vertical row of stitches is a wale and a horizontal row of stitches is a course. Knitting has been the traditional method of producing sweaters, underwear, hosiery, baby blankets and sportswear. Knitting is divided into two major branches; namely warp and weft knitting. Weft knitting is a process in which one yarn or yarn set is carried out back and fronth under needles to form a knitted fabric. In knitted fabrics, the loop structure provides the fabric with outstanding elasticity and this factor generally causes spirality. Spirality is defined as the distortion of a circular knitted fabric in which the wales in the fabric follow a spiral path around the axis of the knitted fabric. The wales are not perpendicular to courses as required but skew to the right or the left, forming an angle of spirality with the perpendicular. The main goal of this study is to determine and investigate the factors that affect spirality in circular single jersey knitted fabrics produced from different yarn production technologies, yarn twist direction, the weight of fabric, application of elastic yarn and dyeing process. According to experimental study perform which have effects on spirality are found.