Investigation of self crimp method as applied to polypropylene fibers
Kendiliğinden kıvrılma metodunun polipropilen elyafına uygulanmasının üzerine araştırması
- Tez No: 200753
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET TOPALBEKİROĞLU, PROF. DR. ALİ DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kendiliğinden kıvrılma, sentetik iplik teksturize, polipropilen, BCF, Self Crimp, texturing, polypropylene, bulk continuous filament (BCF)
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Tekstil alanındaki teknolojik gelismelerle beraber yapay elyaflar doğal elyafların yerini almaya baslamıs ve daha genis bir kullanım alanına ulasmıstır. Özellikle yapay elyafların iç giyim, dösemelik, perde ve halı gibi tekstil ürünlerinde yaygın bir kullanımı sağlamak için daha dolgun, kıvrısık, siskin ve hacimli özelliklerine sahip olması gerekmektedir. Bu özellikler sentetik filament ipliğin türüne göre farklı tekstüre islemeleri kullanarak elde edilebilir. Fakat, tekstüre islemini gerçeklestirmek için yüksek miktarda hava, enerji ve ısı kullanımı gerekmektedir. Bu durum ise üretim maliyetlerinin artmasına neden olmaktadır. Halbuki, dünya üzerinde rekabet edebilmek için çok ürünü daha düsük maliyetlerde üretmek gerekir. Bu çalısma kendiliğinden kıvrılma (self crimping) metodunun makine halılarında hav ipliği olarak kullanılan BCF polipropilen elyafına uygulanması üzerine bir arastırmayı içermektedir. Kendiliğinden kıvrılmada, eriyik halde akan filamentlerin dıs yüzeyin bir tarafı düsük derecede bir soğutma sistemine temas ettirilmektedir. Bu temas sonucu sıcak haldeki polimerlerin bir yüzeyi aniden soğuması ile moleküler değisim olusacaktır. Moleküllerdeki değisim, filamentlerin kıvrılmasına neden olacaktır. Arastırma için yeni düze ve yerel soğutma ünitesi tasarlanarak BCF iplik makinesi üzerine uyarlanmıstır. Deneysel çalısmalarda, tasarlanan ünitelerle beraber BCF iplik makinesinin parametreleri değistirilerek yaklasık 48 numune elde edilmistir. Numunelerin fiziksel özellikleri laboratuar ortamında test edilerek hem BCF ipliği hem de CF ipliği ile karsılastırılmıstır. Deney sonuçları kendiliğinden kıvrılma tekstüre metodun polipropilen ipliğine uygulanabileceğini ve istenilen kıvrımın gerçeklestiğini göstermistir .
Özet (Çeviri)
Use of man-made fibers supersedes that of natural fibers by the development of technology in textile field. Moreover, man-made fibers have been reached a widely used. Especially, they are needed to have crimps, curls, loops and bulk appearance in order to be used in manufacturing hosiery goods, upholstery, drapery, carpet and industrial fabrics. These properties can be obtained by using different texturing processes according to the type of the man-made fibers. But, texturing process is required for using high levels of air, power and heat. This condition causes increase in production cost. To be a competitive in the world, high speed production rates are required at the low production costs. This study includes the investigation of self crimp method on applied polypropylene (PP) fibers used in producing man-made carpet as a pile yarn. Self crimping filament yarn spinning (FYS) process is used to deform the molecular structure of melted yarn by using intensive-local cooling having low temperature. This changed molecular orientation causes the crimp effect in filaments. For investigation, spinnerets are designed, local cooling unit is invented. Both of them are mounted on bulk continuous filament (BCF) spinning machine. In the experimental studies, 48 sample yarns are obtained by changing BCF spinning machine parameters with designed units. The physical properties of them tested in laboratory are compared with both BCF yarn and continuous filament (CF) yarn. In conclusion, according to test results and visible outcomes, it is proved that the self-crimp FYS has crimp effect on the yarn.