Development of a process based generic product costing system for SME's and an application to a logistic company
KOBİ'ler için sürece dayali genel bir ürün maliyetleme sistemi geliştirilmesi ve bir lojistik şirketine uygulanmasi
- Tez No: 200754
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADİL BAYKASOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Industrial and Industrial Engineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Faaliyet tabanlı maliyetleme, Sürece dayalı maliyetleme, Lojistik süreçleri, Lojistik maliyetleri, İş süreç modellemesi, Taşıma maliyetleri, Activity based costing, Process based costing, Logistics processes, Logistics costs, Business process modeling, Transportation costs
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Günümüzün rekabetçi iş dünyası işletmeleri operasyonlarını yönetirken daha etkili ve etkin olmaya itmiştir. İşletmelerin etkili ve etkin olmak için iş süreç bilgilerini ve ürün maliyetlerini bilmeleri gerekmektedir. Bu faydalı bilgilere ulaşabilmek için geçtiğimiz on yıl içerisinde bir çok yöntemler geliştirilmiştir. Faaliyet Tabanlı Maliyetleme, Hedef Maliyetleme ve Kaizen Maliyetleme gibi literatürde birçok örnek bulmak mümkündür. Fakat bu çalışmaların gerçek örnekler üzerinden işlenmesi literatürde pek de sık karşılaşılan bir durum değildir. Hatta lojistik ve taşımacılık sektöründeki uygulamalar daha da azdır. Karayolu taşımacılığı yapan işletmelerde yapılan hizmetlerin gerçek maliyetlerinin bulunamaması lojistik faaliyetlerin karmaşıklığından ve sunulan hizmetlerin değişken yapısından kaynaklanmaktadır. Doğru ve etkin bir şekilde kullanıldığında Faaliyet Tabanlı Maliyetleme, taşımacılık yapan işletmelerin gerçek maliyetlerinin bulunmasında oldukça doğru sonuçlar veren bir yöntemdir. İş süreç yeniden yapılama ve süreç iyileştirme çalışmaları da rekabetçiliğin öne çıktığı lojistik alanında çok büyük bir öneme sahiptir. Bu tez çalışmasında, sürece dayalı bir maliyetleme sistemi geliştirilmiş ve geliştirilen model Gaziantep ilinde bulunan bir lojistik işletmesine uygulanmıştır. İşletmede kullanılan maliyet yönteminin sonuçları, geliştirilen maliyetleme sistemi sonuçları ile kıyaslanmıştır. Uygulamanın yapılabilmesi için SIMPROCESS isimli süreç modelleme ve simülasyon yazılımı kullanılmıştır. Süreç modelleme ve sürece dayalı maliyetleme politikası ile öne sürülen model söz konusu işletmenin süreç iyileştirme çalışmalarında da kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The present age of competition leads all the companies to being effective and efficient in their operations. In order to be effective and efficient, they have to know their process information and their product costs. In the recent eras many costing approaches has emerged for the sake of this information. Although there are many studies in the literature which explain modern costing approaches including Activity Based Costing, Target Costing, Kaizen Costing and so on, the number of studies which present real life applications is very few. This is especially true for logistics and transportation applications. One of the main difficulties in land transportation companies is to determine and evaluate true cost of their operations and services, this is because the complexities of the processes and the variations of the transportation services that the company serve. If used and implemented properly ABC can be very helpful for transportation companies to determine cost of their operations with higher correctness. Business process reengineering and process improvements are also important for a competitive market structure of logistics. In this thesis a process based costing system is developed and an application of the model to a land transportation company which is located in Gaziantep is performed. SIMPROCESS process modeling and simulation software is used in order to apply the developed costing model. It is figured out that the proposed costing system can be used in order to achieve process improvements and cost reduction in logistics operations and services.