The effect of the use of polyfibers on asphalt mixture properties
Polifiber kullanımının asfalt karışımı özellikleri üzerine etkisi
  1. Tez No: 200755
  2. Yazar: HASAN ERHAN YÜCEL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. OKAN ŞİRİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Polifiber, Marshall karıım dizaynı metodu, Stabilite, Akma, Polyfiber, Marshall mix design method, Stability, Flow
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu tezde, polifiber kullanımının asphalt karıımı özellikleri üzerindeki etkisi çalıılmıtır. Deneysel çalımada, 19 mm uzunluundaki polifiber (polipropilen lifler-PPF), toplam karıım aırlıının % 0.3'ü, % 0.6'sı ve % 1'i olarak belirlenen oranlarda asfalt karıımı üzerinde uygulanmıtır. Katkılı ve katkısız karıımlardaki en uygun asfalt oranının bulunması için Marshall karıım dizaynı metodu kullanılmıtır. Marshall numuneleri, Yollar Fenni artnamesi'nde belirtildii gibi, binder tabakası Tip 1'in agrega gradasyonu temel alınarak hazırlanmıtır. Bütün deneylerde 50/70 penetrasyonlu bitüm, 143 °C karıım sıcaklıında kullanılmıtır. Hacim özgül aırlıı ve boluk analizleri ile stabilite ve akma testleri bu numuneler üzerinde uygulanmıtır. Laboratuar çalımalarından elde edilen test sonuçlarına göre, polifiber ilavesiyle katkılı asfalt karıımlarının özellikleri üzerinde bazı iyilemeler (stabilite ve akma gibi) gözlenmitir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the effect of the use of polyfibers on asphalt mixture properties was studied. Polyfiber (polypropylene fiber-PPF) with the length of 19 mm was utilized in the experimental studies with the ratio of PPF in asphalt mixtures specified as 0.3 %, 0.6 % and 1 % by the total weight of the mixture. Marshall mix design method was used to determine the optimum asphalt contents for conventional mixture and modified mixtures. Marshall specimens were prepared with a similar aggregate gradation of binder layer Type 1 as described in the manual of the General Directorate of Highways of Turkey. 50/70 penetration bitumen was used in all the experiments at 143 °C mixing temperature. Bulk specific gravity, voids analysis, stability, and flow tests were conducted on these specimens. According to the test results obtained from the laboratory studies, some improvements (such as stability and flow) on properties of modified asphalt mixtures were observed due to the inclusion of polyfiber.