Stability analysis of caves in Gaziantep region
Gaziantep bölgesindeki mağaraların stabilite analizleri
  1. Tez No: 200756
  2. Yazar: AHMET ERSİN BİRCAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HANİFİ ÇANAKCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Stabilite Analizleri, PLAXIS, Mağaralar, Kireçtaşı, Güvenlik katsayısı, Stability Analysis, PLAXIS, Caves, Limestone, Factor of safety
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Kolayca şekil alabilen ve kesme taş olarak ev yapımında kullanıma uygun olan kireştaşı, Gaziantep bölgesinin geniş bölümünü kapsamaktadır. Bu amaçla geçmişte bölge insanları birçok taş ocakları açmışlardır. Şehirde yerleşim alanlarının artmasıyla, bu ocaklar mağara olarak günümüzde insanların yaşadığı alanların ortasında tehlike oluşturacak şekilde bulunmaktadırlar. Bazı insanlar bu mağaraların üzerinde inşa edilen evlerde yaşamakta, bazıları ise bu mağaraların içlerinde çalışmaktadırlar. Bu çalışmanın amacı şehir merkezinde bulunan mevcut mağaraların göçmeye karşı risk değerlendirilmelerinin yapılmasıdır. Mağaraların geometrik ölçüleri ve kayanın geoteknik özellikleri kullanılarak modellemeler yapıldı. Toplam olarak 15 mağaranın, sonlu elemanlar yöntemine göre çalışan Plaxis V8, 2D programıyla, analizleri gerçekleştirildi. Mağara tavanının üzerine 300 kPa yük uygulandı. Analiz sonuçları, incelenen tüm mağaraların, mevcut çalışma koşulları altında göçmeye karşı güvenli olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Limestone, which can be easily shaped and used as dimension stone at the house construction, cover extensive area of Gaziantep. In the past, people living in the region had opened many stone mines. Due to the increasing of residential areas at the city, these mines started to be used as caves and now they exist in the urban areas, which cause danger. Some people are living over those caves and some are working in the caves. The objective of this work is to investigate the collapse risk potential of existing caves in the city center. The caves were modeled using geometrical dimensions and geotechnical properties of the rock. Totally, 15 caves were analyzed using Plaxis finite element code V8, 2D program. A 300 kPa foundation load applied to roof of the cave. The results from the analysis showed that all the investigated caves are safe against failure under existing studied conditions.