Modeling of pressure fluctuation beneath hydraulic jump
Hidrolik sıçrama altında oluşan basınç çalkantılarının modellemesi
  1. Tez No: 200757
  2. Yazar: ÖMER FARUK ALTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA GÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sinir agları, basınç çalkantıları, hidrolik sıçrama, enerji kırma havuzu, açık sinir agı formülasonu, regresyon analizi, Neural networks, pressure fluctuations, hydraulic jump, stilling basin, explicit neural networks formulation, regression analysis
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Yatay ve egimli kanallarda olusan hidrolik sıçramanın çesitli tipleri deneysel ve teorik olarak çalısılmıstır ve bu çalısmaların sonuçları literatürde mevcuttur. Bu çalısmada, yatay enerji kırma havuzlarında meydana gelen hidrolik sıçrama altında olusan ortalama basınç çalkantılarının Yapay Sinir Agları (YSA) ile modellemeleri gerçeklestirilmistir. Çok katmalı ileri beslemeli sinir agı ve geri beslemeli ögrenme algoritması kullanılarak bu tip hidrolik sıçrama altında olusan ortalama basınç çalkantıları modellenmistir. Yatay enerji kırma havuzlarında meydana gelen hidrolik sıçramayı en çok etkileyen parametreler kullanılarak, ortalama basınç ve boyutsuz basınç çalkantısı parametresinin açık formülasyonları sunulmustur. Önerilen sinir agı modelleri, aynı fiziksel parametreler kullanılarak elde edilen lineer olmayan regresyon modelleriyle karsılastırılmıstır. Sinir agı modellerinin sonuçlarının, lineer olmayan regresyon modellerine göre çok daha iyi oldugıu gözlemlenmistir, ve deneysel sonuçlarla da nisbeten küçük hatalar (ortalama salt yüzde hata) ile birlikte iyi uyum içinde oldugu gözlemlenmistir.
Özet (Çeviri)
Various types of hydraulic jump occurring on horizontal and sloping channels have been analyzed experimentally and theoretically, and the results are available in the literature. In this study, Artificial Neural Network (ANN) models were developed to simulate the mean pressure fluctuations beneath hydraulic jump occurring on horizontal stilling basins. Multilayers feed forward neural network with back propagation learning algorithm is used to model the pressure fluctuations beneath hydraulic jump. Explicit formulations of mean pressure fluctuation and dimensionless pressure fluctuation parameter in terms of the most contributing characteristics of hydraulic jump occurring on stilling basins are presented. The proposed neural network models are compared with nonlinear regression models that were developed using considered physical parameters. The results of the neural network modelling are found to be superior over the regression models and are in good agreement with the experimental results due to relatively small values of error (mean absolute percentage error).