Design of a low energy Van De Graaff generator and accelerator
Düşük enerji Van De Graaff üreteci ve hızlandırıcı dizaynı
  1. Tez No: 200758
  2. Yazar: MURAT ŞAHİN DEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Van de Graa® generator, Simple linear accelerator, Design
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu ¸calı¸smamızda, d¨u¸s¨uk enerjili Van de Graaff ¨ureteci ve basit bir lineer hızlandırıcı t¨ub¨u tasarımı ¨onerildi. Onerilen tasarımda y¨uksek enerji sa˘glayan k¨ure bakırdan tasarlanmı¸s olup ¨ yakla¸sık 450kV i¸cin, 2 Hp g¨u¸c¨undeki motorun d¨ond¨urd¨u˘g¨u tek kayı¸sla sa˘glandı. Sunulan tasarımda lineer hızlandırıcı i¸cin enerjiyi, hızlandırıcı HV terminali, ¨urete¸c HV terminali ne yakla¸stırmak suretiyle sa˘glanacaktır. Ornek parca¸cıklarımız ¨ i¸cin elektron tabancası ¨onerilmi¸s olup, detalarına deneysel sonu¸clar ı¸sı˘gında ileride karar verilecektir. VDG ¨ureteci ve lineer hızlandırıcı teorik olarak tasarlarlanmı¸s olup, hızlandırıcı tasarım parametreleri, par¸cacık kayna˘gının pozisyonu, ringlerin i¸c ¸capları vb..., tasarım a¸samasında bu alanda kullanılan sim¨ulasyon programı yardımıyla tesbit edilmi¸s olup, VDG ¨ureteci ve hızlandırıcısının yapımından sonra deneysel olarak parametreler tek tek kontrol edilerek optimizasyonu sa˘glamak m¨umk¨un olabilecektir.
Özet (Çeviri)
In this study a low energy electrostatic Van de Graa® generator and a simple linear accelerator tube designs are proposed. In the present design, a high voltage (HV) spherical terminal is designed from copper, whose electrostatic voltage would be accumulated around 450 kV by a single ply belt driven by a standard 2 Hp monophase electrical motor for the VDG generator part and around 60 % at that voltage would be used for the accelerator system. The proposed design of the simple linear electrostatic high voltage accelerator tube should be attached to the HV generator terminal dome. The sample particle source of the acceleration tube may be replaced by an electron gun or an ion source depending on later decision. Since the presented VDG generator and accelerator system theoretically designed and some parameters of accelerator system, such as the position of particle source and the dimensions of the accelerator rings and ect., are obtained by a well known particle accelerator simulation program instead of experimental produces, a matrix of experiments should be carried out after the construction of the proposed design, to optimize the reliability of the VDG generator and accelerator system.