Investigation of dosimetric and thermoluminescence properties of CaF2:Mn (TLD-400)
CaF2:Mn (TLD-400)?nin dozimetrik ve termoluminesans özelliklerinin araştırılması
- Tez No: 200759
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. METİN BEDİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Fizik ve Fizik Mühendisliği, Science and Technology, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Termoluminesans, Ca:F2 :Mn, TLD(400), Kinetik parametre, dose cevap, Sıcaklık artış oranı, Thermoluminescence, CaF2:Mn, TLD-400, Kinetic parameters, Dose response, Heating rate
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Beta ışını ile 0,015 Gy ile 110 Gy arası ışınlanmış CaF2:Mn termoluminesans dozimetresinin ışıldama eğrisi Doz Ekleme (AD), Tm(Ea)?Tstop, Tekrarlanan İlk Yükselme (RIR), Işıldama Tepesi Şekli (PS) ve Bilgisayar İle Işıldama Eğrisi Ayrışımı (CGCD) metotları kullanılarak analiz edildi. Tm?Tstop deneyinde Tstop sıcaklığının yükselmesi sonucu dozimetrik ışıldama tepesinin düşük sıcaklık tarafındaki küçük uydu tepelerinin temizlenmesinin ardından IR ve PS ile bulunan aktivasyon enerjileri oldukça yakın sonuçlar vermiştir. Dozimetrik ışıldama tepesinin tepkisi üzerinde sıcaklık artış oranı maksimum şiddet ve CGCD metodu kullanarak tepe alanının bulunması ile çalışıldı. Sıcaklık artış oranı ile dozimetrik ışıldama tepesinin maksimum şiddetinin ve tepe alanlarının her ikisinin de azaldığı görüldü. Bu dozimetrik ışıldama tepesinin doz-cevap ilişkisi yine maksimum şiddet ve tepe alanı yönetimi ile araştırıldı.
Özet (Çeviri)
The additive dose (AD), Tm(Ea)?Tstop, repeated initial rise (RIR), peak shape (PS), and computerized glow curve deconvolution (CGCD) methods were used to analyze the thermoluminescent (TL) dosimetric glow peak of CaF2:Mn after ß- irradiation between the dose level D=0.015 Gy and D=110 Gy. The activation energies found with the IR and PS methods yield very close values after the cleaning of low temperature satellite peaks from the dosimetric glow peak by increasing stopping temperature in the Tm?Tstop experiment. The influence of heating rates on the response of dosimetric glow peak of CaF2:Mn was also studied by the peak height and peak area methods using CGCD technique. It was observed that the peak intensities and total area of glow peak decrease continuously with increasing heating rate.Another dosimetric characteristic which is the dose response of this peak was also examined by peak height and area methods.