Identification of irradiated food by thermoluminescence method
Termolüminesans metodu ile ışınlanmış gıdaların belirlenmesi
- Tez No: 200760
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN BEDİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Gıda Mühendisliği, Physics and Physics Engineering, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gıda ışınlanması, termoluminesans, TL ölçümü, ışıldama eğrisi, Food irradiation, thermoluminescence, TL measurement, glow curve
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmanın amacı gıdaların ışınlanması hakkında genel ve teknik bilgi vermek ve ışınlanmış kuru gıda numunelerinin termolüminenans dedeksiyon methodu ile incelemektir. Bu numuneler (iki çeşit kuru gıda; kurutulmuş bakliyat ( mısır ve nohut)) naylon poşetlerle paketlenip, 60Co kaynağı ile sırasıyla 1, 4, 8, 10 kGy radyasyon dozuna 1kGy/saat oranında maruz bırakılmıştır. TL metodu örneklerin inorganik kısımlarına uygulanacağından dolayı örneklerin inorganik kısımlarına ihtiyaç bulunmaktadır. Bu nedenle kimyasal metot kullanılarak örnekler organik ve inorganik kısımlarına ayrıştırılmıştır. Daha sonra örnekler karanlıkta ve oda sıcaklığında kurutularak depolanmıştır. TL ölçümleri TL okuyucusu ile ısıtma oranı 10C/sec. kullanılarak oda sıcaklığı ile 4000C arasında yapılmıştır. Yayılan ışımanın sıcaklığa bağlı olarak ışıldama eğrileri nano kulon (nC) birimi olarak ölçülmüş ve kayıt edilmiştir. Her iki kuru bakliyattan elde edilen örneklerin TL ışıldama şiddetlerinin iyi olduğu ve artan radyasyonlama dozu ile birlikte ışıldama şiddetinin arttığı gözlenmiştir. Işınlanan tüm örneklerin maksimum TL sıcaklıklarının 250-280 oC arasında olduğu bulunmuştur. Ayrıca ışınlanmayan örneklerin herhangi bir ışıldama eğrisi vermediği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to give general and technical information about food irradiation and the detection of irradiated food by thermoluminescence technique (TL). Two types of dried legumes were used to identify the irradiated and unirradiated foods by TL technique. These spices are corn and chickpea which were packed in polyethylene bags and irradiated using a 60Co source with dose of 1, 4, 8, 10 kGy, respectively, with a dose rate of ?1kGy/h. The TL method requires that the inorganic components be separated from the samples. Separation of the organic and inorganic phases was made by using a chemical method. Then, the samples were dried and stored at room temperature in dark region. TL measurement was carried out using a TL reader at a heating rate 1 0C/sec between room temperature and 4000C. The light emission was recorded in a temperature-dependent mode as a glow curve and was measured in units of nano coulombs (nC). It was observed that the extracted samples from both legumes exhibit good TL Intensity and the TL intensity of glow curves of them increased proportionally to irradiation doses. Maximum TL temperatures of all irradiated samples are found to be between the 250-280 oC temperature intervals, it was also found that unirradiated samples did not exhibit any glow peaks.