Başak ve tane halinde depolanan ekmeklik buğdaylarda depolama şartlarının kalitatif ve kantitatif özellikler üzerine etkisi
Effect of storage conditions on qualitataive and quantitative properties of wheat (Triticum aestivum L.) stored as grain and spike
- Tez No: 200799
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. M. MURAT KARAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bugday, basak, depolama, nem, sıcaklık, kalitatif ve kantitatif özellikler, Wheat, wheat spike, storage, moisture, temperature, qualitative and quantitative properties
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Depolama süresince bugdayda meydana gelen kalitatif degisiklikler, bugday endüstrisi için oldukça önemlidir. Bu arastırmada, bugdayda kalite kriterleri üzerine, depolama sekli, tane nem miktarı, depolama sıcaklıgı ve depolama süresinin etkisi arastırılmıstır. %12, 14 ve 16 nem içerigine sahip bugdaylar 10, 20 ve 30°C sıcaklıkta 0, 3, 6, ve 9 ay süreyle depolamaya tabi tutulduktan sonra bin tane ve hektolitre agırlıgı, fitik asit, renk, Zeleny sedimentasyon ve enzim aktivitesi analizlerine tabi tutulmustur. Basak halinde depolanan bugdaylar daha yüksek bintane ve hektolitre agırlıgına sahip olurken, fitik asit, yas gluten, Zeleny sedimentasyon ve düsme sayısı degerleri ise tane halinde depolanan bugdaylarda daha yüksek bulunmustur. Depolama sıcaklıgı, tane nem miktarı ve depolama süresi arttıkça, genelde bintane ve hektolitre agırlıgı, fitik asit içerigi, yas gluten miktarı, Zeleny sedimentasyon degeri ve sıvılasma sayısında düsme, diastatik aktivite ve asitlik degerlerinde ise artıs görülmüstür. 2007, 75 sayfa
Özet (Çeviri)
Changes in wheat quality characteristics during storage are of interest to the wheat industry as carry-over stocks are common. In this research, the effects of storage form (grain/spike), grain moisture content, storage temperature and storage time on quality characteristics of wheat were studied. Wheat grain and wheat spike with 12, 14 and 16% moisture content were stored at 10, 20 and 30°C for 0, 3, 6 and 9 months. After storage, wheat samples were investigated for thousand kernel weight, hectoliter weight, phytic acid, color, gluten, Zeleny sedimentation and diastatic enzyme activity. Thousand kernel and hectoliter weight of wheat grain store evaluated in the event of spike were higher and phytic acid, wet gluten, Zeleny sedimentation, falling number values were lower than those of wheat stored in the event of grain. As the storage temperature, grain moisture content and storage time increased, thousand kernel and hectoliter weight, phytic acid content, wet gluten, Zeleny sedimentation and liquefaction number decreased, while diastatic activity and acidity increased. 2007, 75 pages