Otomobil sahipliğinin yapay sinir ağlarıyla modellenmesi
Forecast model of car ownership based on artificial neural network
  1. Tez No: 200800
  2. Yazar: MUHAMMED YASİN ÇODUR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET TORTUM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, İnşaat Mühendisliği, Transportation, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Otomobil sahipliği, yapay sinir ağları, Car ownership, neural network
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Otomobilin insan yaşamında tartışılmaz bir yeri vardır. İnsanlar otomobile başta kişisel olmak üzere kültürel ve soysal birçok alanda ihtiyaç duymaktadırlar. Ekonomik büyüme ve yaşam standartlarının gelişmesiyle birçok ülke ve şehrin otomobil sahipliğinde artış görülmüştür. Otomobil sayısının, kent ulaşım planlamalarını, altyapı iyileştirme çalışmalarını, trafik yönetimini ve ilgili diğer alanları etkileyen anahtar bir faktör olması, otomobil sahipliğinin hesaplanması çalışmalarını oldukça gerekli kılmıştır. Bu bağlamda, otomobil sahipliği öngörüleri planlama çalışmalarında önemli bir rol oynamaktadır. Otomobil kullanımındaki artış öncelikli olarak trafikteki tıkanmalara yol açmış, bu durum ise yeni yolların yapımı, tali yolların iyileştirilmesi ve toplu taşıma sistemlerindeki gelişmeleri zorunlu kılmıştır. Kavram, genel olarak bilinen ve çalışmalarda kullanılan tanımıyla; 1000 kişi başına düşen otomobil sayısı anlamına gelmektedir. Bu çalışmada nüfus, kişi başına gayri safi milli hasıla, benzin fiyatı, otomobil fiyatı ve yol uzunlukları verileri kullanılarak yapay sinir ağlarıyla (YSA) otomobil sahipliği modellenmeye çalışılmıştır. YSA modelinin, klasik modellere göre otomobil sahipliğinin doğrusal olmayan davranışını temsil etmede daha başarılı olduğu görülmüştür. 2007, 69 sayfa
Özet (Çeviri)
The car has beyond all disputes an important place in human life. First and foremost, people need to use cars in their private lives, especially for cultural and social activities. Due to economic growth and improvement of living standards, car ownership in most countries and cities increase rapidly. Because the level of car ownership is one of the key factors influencing urban transportation planning, transportation infrastructure improvement, traffic management, as well as other automobile policies, forecasting car ownership is essential. In this respect, predictions on car ownership have an important place in the studies of forecast and model development. The increasing use of private cars causes more traffic congestion. These traffic jams necessitate the construction of new roads, restoration of secondary roads, and overall improvement of mass transportation. In engineering terminology, car ownership describes the number of cars per 1,000 people. In this study population, per capita GDP, petrol prices, car prices, and road lengths are used as key factors affecting urban car ownership. This paper tries to develop a model for car ownership in Turkey throughout the inputs of the above mentioned factors and Artificial Neural Network (ANN). The results show that ANN application model is more successful and reliable than the other classical models at non-linear reflection ability. 2007, 69 pages