Mikroişlemcilerde etiket karşılaştırıcılarının kullanılmasıyla geçici hataların tespiti
Soft error detection by using tag comperator in microprocessors
  1. Tez No: 200837
  2. Yazar: GÜLAY YALÇIN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. OĞUZ ERGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Karsılastırıcılar, bilgisayar mimarisi, hata tespit kodu, hata toleransı, mikroislemciler, Comparators, computer architecture, error detection coding, fault tolerance, microprocessors
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Yüksek enerjili parçacıkların çarpması sonucunda olusan geçici hatalar, mikroislemci tasarımında, gün geçtikçe önemi artan bir sorun haline gelmektedir. Transistör sıgasının artmasına da baglı olarak, geçici hataların yakın gelecekte daha da çok önem kazanması beklenmektedir. Eger geçici hata tespit edilebilirse, programın bir kısmındaki kodların yeniden çalıstırılmasıyla, bu beklenmedik hatanın kurtarılması mümkün olabilir. Aksi takdirde tespit edilemeyen geçici hata, mikroislemcinin sebebi anlasılamadan çökmesine neden olabilmektedir. Bu sebeple, geçici hataların tespit edilmesi için yeni tekniklerin gelistirilmesi son derece önemlidir. Çagdas mikroislemciler, komutların sırasız olarak isletilmesi ve dinamik olarak zamanlanması ilkelerine dayanmaktadır. Karsılastırıcı devreler, sırasız isletim içerisinde, komutlar arasındaki veri bagımlılıklarını kontrol etmek için kullanılmaktadır. Bu karsılastırıcı devreler büyük oranda issiz durumdadırlar ve bos durdukları zamanda yayın kuyrugunda yer alan komutların yazmaç etiket bilgilerinde olusabilecek geçici hataların tespiti için kullanmaları mümkündür. Bu çalısmada yonga üzerinde yer alan karsılastırıcı devrelerin geçici hataların tespit edilmesi için kullanılmasına olanak saglayan çesitli yöntemler gelistirilmistir.
Özet (Çeviri)
Soft errors caused by high energy particle strikes are becoming an increasingly important problem in microprocessor design. With increasing transistor density and die sizes soft errors are expected to be a larger problem in the near future. Recovering from these unexpected faults may be possible by reexecuting some part of the program if the error can be detected. Therefore it is important to come up with new techniques to detect soft errors. Modern microprocessors employ out-of-order execution and dynamic scheduling logic. Comparator circuits used to keep track of data dependencies are usually idle and can be used to detect the soft errors on the stored tag information inside the issue queue. In this thesis, we propose various schemes to exploit on-chip comparators to detect transient faults.