Salvia verticillata (subsp. amasiaca ve subsp. verticillata) ve S. euphratica (var. euphratica ve var. leiocalycina)'dan elde edilen özütler ve uçucu yağların antioksidan aktivitelerinin karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi
A comparative evaluation of the antioxidant activities of the extracts and essential oils of salvia verticillata (subsp. amasiaca and subsp. verticillata) and S. euphratica (var. euphratica and var. leiocalycina)
  1. Tez No: 200838
  2. Yazar: ÖNDER YUMRUTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATALAY SÖKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Salvia verticillata subsp. verticillata, S. verticillata subsp. amasiaca, S. euphratica var. euphratica, S. euphratica var. leiocalycina, antioksidan aktivite, BHT, uçucu yağ, GC-MS, Salvia verticillata subsp. verticillata, S. verticillata subsp. amasiaca, S. euphratica var. euphratica, S. euphratica var. leiocalycina, antioxidant activitiy, BHT, essential oil, GC-MS
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışma Türkiye florası'na endemik Salvia verticillata subsp. verticillata, S. verticillata subsp. amasiaca, S. euphratica var. euphratica ve S. euphratica var. leiocalycina'nın hekzan (HE), diklorometan (DCM), metanol (MeOH) özütleri ve uçucu yağlarının in vitro antioksidan aktivitelerini çalışmak için tasarlandı. Bitkilerin antioksidan aktiviteleri, DPPH ve ß-Karoten/linoleik asit adı verilen iki tamamlayıcı test sistemi kullanılarak değerlendirildi. DPPH test sisteminde en yüksek aktiviteyi S. euphratica var. leiocalycina'nın MeOH özütü sergiledi (IC50 değeri 11.4 ?g/ml). ß-karoten/linoleik asit test sisteminde ise en yüksek aktivite S. verticillata subsp. amasiaca'nın MeOH özütünden elde edildi (%58.7). S. euphratica varyetelerinden ayrıca su distilasyonu yolu ile uçucu yağ elde edildi. S. euphratica var. leiocalycina yağının ana bileşenleri trans-pinocarvil asetat (% 24.9) ve mirtenil asetat (%15.2) olarak tespit edilirken, ökaliptol (% 18.4) ve nopinon + transPinokarveol (%14.4) var. euphratica için ana bileşenler olmuştur. S. verticillata'dan uçucu yağ elde edilemedi. S. eupratica'dan elde edilenler ise kayda değer aktivite göstermedi.
Özet (Çeviri)
The study was designed to evaluate the antioxidant activities of the hexane (He), dichloromethane (DCM) and methanol (MeOH) extracts and essential oils of Salvia verticillata subsp. verticillata, S. verticillata subsp. amasiaca, S. euphratica var. euphratica and S. euphratica var. leiocalycina which are endemic for Turkish flora. The oils and extracts were screened for their possible antioxidant activities by two complementary test systems namely DPPH free radical scavenging and ß-carotene/linoleic acid systems. In the case of DPPH test system, MeOH extract of S. euphratica var. leiocalycina exerted the highest antioxidant activity (IC50 value is 11.4 ?g/ml). In the latter case, the highest activity was exhibited by the MeOH extract of S. verticillata subsp. amasiaca with a percentage of 58.7%. On the other hand, esential oils were isolated from the varieties of S. euphratica by hydrodistillation. Major oil components were determined as trans-pinocarvyl acetate (24.9%) and myrtenyl acetate (15.2%) for var. leiocalycina, while they were eucalyptol (% 18.4) and nopinon + trans-pinocarveol (%14.4) for var. euphratica. It was essential oil that not obtained from S. verticillata. Essential oil obtained from S. eupratica did not show remarkable antioxidant activity.