Bazı mermer birimleri için optimum plaka kesme koşullarının araştırılması ve mermer malzeme özellikleri ile ilişkilendirilmesi
Investigation of optimum stripe sawing conditions for some marble units and relations with rock properties
- Tez No: 200845
- Danışmanlar: PROF.DR. ATİLLA CEYLANOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Marble material properties, ST cutting machine, performance measurements, optimum cutting conditions
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 247
Özet
Bu çalışma kapsamında, öncelikle mermer kesme makinaları, dairesel testereler, elmaslı soketler ve mermer kesme işleminde etkili olan parametrelerin belirlenmesi konuları ile ilgili güncel ve ayrıntılı literatür araştırması yapılmıştır. Elde edilen bilgiler ışığında, mermer birimleri için laboratuvar kesme deney sistemi oluşturulmuştur. Daha sonra, on değişik mermer biriminin malzeme özellikleri belirlenmiş ve bu birimler üzerinde laboratuvar ve yerinde kesme deneyleri tasarlanmış ve uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar ayrıntılı olarak değerlendirilmiş ve söz konusu mermer birimleri için uygun çalışma koşulları belirlenmiştir. Çalışılan mermer fabrikalarında uygulanan ve önerilen kesme koşulları sonucunda oluşan birim kesme maliyetleri karşılaştırılmıştır. Belirli koşullarda gerçekleştirilen laboratuvar ve yerinde kesme deney sonuçları ile mermer malzeme özellikleri arasında oldukça yüksek korelasyonlu ilişkiler elde edilmiştir. Ayrıca ST kesme makinalarının kesme hızı, testere ilerleme hızı ve beklemesiz saatlik üretiminin tahmin edilebileceği oldukça yüksek korelasyonlu ilişkiler geliştirilmiştir. Anahtar Sözcükler : Mermer malzeme özellikleri, ST kesme makinası, performans ölçümleri, optimum kesme koşulları.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this study, initially a comprehensive and up to date literature survey is conducted on marble cutting machines, circular saw, diamond segments and the determination of effective parameters of marble cutting operations. In the light of literature study, a laboratory-scale cutting test system for marble units has been setup. Following the determination of material properties of ten different marble units, laboratory and plant-scale cutting experiments have been designed and carried out. Then, obtained results have been extensively evaluated and optimum cutting conditions have been determined for these marble units. The unit cutting costs of existing and proposed cutting conditions for studied marble plants have been compared. Various relationships with fairly high correlations have been obtained between marble material properties and results of laboratory and plant-scale cutting experiments performed under particular conditions. In addition, highly correlated relationships for the estimation of cutting rate, saw advance velocity and hourly production of ST cutting machines have been developed.